nieuws

Schott maakt met oude techniek restauratieglas

bouwbreed

Glasfabrikant Schott maakt met historische technieken restauratieglas. Het resultaat komt volgens de producent overeen met het ‘echte’ glas uit een bepaalde periode.

Voor het maken van historisch glas gebruikt Schott het Fourcault-proces. Gesmolten glas verandert in een gang door een aantal walsrollen in een lint. Eenmaal afgekoeld wordt het lint in ruiten gesneden. Zulk glas is niet overal even dik en vlak en geeft om die reden een andere doorblik en aanzien dan het moderne vlakglas. Schott zegt zijn historische glas ook te kunnen leveren als meervoudige beglazing en als gelamineerd en veiligheidsglas.

Het restauratieglas komt in uiteenlopende uitvoeringen. De versie Tikana doet het volgens de fabrikant vooral goed in gebouwen uit de klassiek-moderne periode van onder meer Bauhaus. Restover is bestemd voor gebouwen van rond 1900. De variant Light lijkt op mondgeblazen glas met een fijn gestructureerd oppervlak. De versie Plus is wat grover. Goetheglass is voor gebouwen uit de 17de en 18de eeuw.

Reageer op dit artikel