nieuws

‘Opkalefateren van Pier zo gepiept’

bouwbreed

Nog deze zomer kunnen mensen weer pierewaaien in Scheveningen. Want de bouwkundige staat van het icoon van Nederlands grootste badplaats is volgens de nieuwe eigenaren helemaal niet zo beroerd.

Onder het eerste deel van de promenade moeten een paar stempels worden geplaatst. Er moeten kozijnen hersteld, glasplaten vervangen en de sprinkler- en andere installaties moeten weer aan de praat worden gebracht. Maar verder hoeft er volgens Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed voorlopig niet zo heel veel te gebeuren voor de Scheveningse Pier weer in gebruik kan worden genomen.

“Dat is geen wishfull thinking”, verzekert ze, “daar liggen stapels rapporten van HaskoningDHV aan ten grondslag”. Het ingenieursbureau hield de Pier jarenlang in de gaten voor de vorige eigenaar Van der Valk. Het horeca-concern heeft in de jaren negentig bovendien de kolommen nog versterkt en in totaal 20 miljoen euro in het bouwwerk geïnvesteerd. “Hij staat zeker niet op instorten.”

De nieuwe eigenaren Kondor Wessels en Danzep hopen de Pier dan ook zo snel mogelijk in gebruik te nemen. “We zijn in onderhandeling met onder andere horeca-ondernemers, maar ook met andere ondernemers. De bedoeling is dat die al voor de zomer actief worden op de Pier. Hopelijk kan zelfs de bungyjump-installatie op het toreneiland weer in gebruik worden genomen. Want hoewel hij er momenteel wat zielig bij hangt, is hij volgens Koot zo weer op te lappen en kan dan verantwoord worden gebruikt.”

Het gaat erom het sentiment rondom de Pier om te buigen en in de tussentijd te zoeken naar een invulling voor na die vijf jaar. Dan zal er overigens wel grootschalig onderhoud nodig zijn.

Eén deel van de Pier hebben de nieuwe eigenaren wel opgegeven: het stalen eiland dat in 1964, drie jaar na de opening, aan de verder betonnen constructie werd toegevoegd. Vooral vanwege het vele asbest is dat eiland al jaren geleden gesloten. Maar de palen waar het op staat zijn nog prima. Dus misschien kan er een zwembad tussen worden gehangen, oppert de projectontwikkelaar. Partner Denzep speelde zich in periode rond het faillissement van de Pier in de kijker met plannen voor recreatiewoningen en een hotel. Een hotel was ook jarenlang de wens van Van der Valk, die het concern nooit kon realiseren omdat de fundering niet sterk genoeg was voor een hoge hoteltoren en omdat de gemeente en omwonenden dwarslagen. Koot geeft aan ook op lange termijn niet de lucht in te willen. “Dan raak je het contact met de zee kwijt en is het net of je door een nieuwbouwwijk loopt. Het directe contact met de zee is nu juist de kracht van de Pier.”

Reageer op dit artikel