nieuws

Nevel filtert stof uit binnenlucht

bouwbreed

De Airclean van Sellco haalt (fijn)stof uit de binnenlucht met een waternevel. Met een aantoonbare reinigingsgraad van 99,9 procent noemt de leverancier uit Apeldoorn het een alternatief voor een hepa-filter.

Bijvoorbeeld binnen boren betekent dat de binnenlucht stoffig wordt. Afzuiging bij de boor beperkt de overlast maar houdt de binnenlucht niet stofvrij. Een aparte luchtreiniger vangt het zwevende stof af. In zulke bestaande toestellen zit vaak een hepa-filter, zegt Geert Burhenne van Sellco. “Dat werkt goed maar het is niet goedkoop.” De Airclean sorteert volgens hem hetzelfde effect door lucht aan te zuigen en die vervolgens door een waternevel te voeren. Het zwevend stof bindt zich aan het water en slaat in de vorm van slib neer. Het systeem is in Burhenne’s uitleg een aanvulling op de stofafzuiging op het gereedschap.

De techniek is wat Sellco betreft in deze vorm uniek. De vernevelaar is het onderdeel dat de luchtreiniger uniek maakt; de reden dat de Duitse ontwikkelaar van de Airclean er patent op kreeg.

Het systeem bestaat uit een roestvast stalen buis. Die staat rechtop in bijvoorbeeld een speciekuip die voor een deel gevuld is met water. In de bovenkant van de buis is een ventilator gemonteerd die lucht van binnen aanzuigt. Een pomp brengt het water uit de kuip in de vernevelaar. De op een paar tienden van een procent na stofvrije lucht wordt weer de ruimte in geblazen. “De nevel geeft de gezuiverde lucht een wat hogere vochtigheid”, zegt Burhenne. Dat helpt volgens hem mede de binnenlucht zuiver te houden. “De lucht is niet nat maar het vochtgehalte is net genoeg om het zwevende stof te binden dat daardoor neerslaat.”

Legionella

Het systeem werkt het gevaar van legionella niet in de hand, garandeert Burhenne. En dat blijft in zijn woorden zo wanneer het water dagelijks wordt ververst. “Wel moet de ventilator aan het eind van de dag worden schoongemaakt.” Dat kan door er een halve emmer water over te gieten.

Sellco adviseert de Airclean als circulatiesysteem en voor situaties met onderdruk. De ventilator kan 1700 kubieke meter lucht per uur verplaatsen. De pomp heeft een capaciteit van 9 kubieke meter water per uur. Het toestel komt inclusief 10 meter slang op de markt.

De leverancier overweegt of op de slang van de Airclean ook gereedschap kan worden aangesloten. De luchtcapaciteit zou voldoende kunnen zijn om het vrijkomende stof van vier gereedschappen te kunnen afvangen door middel van een spruitstuk op het uiteinde van de slang. Proeven moeten leren of de techniek in deze toepassing ook werkt.

De Airclean weegt ruim 26 kilo. De roestvast stalen buis is 90 centimeter hoog bij 140 centimeter diameter.

Reageer op dit artikel