nieuws

Kant-en-klaar: Ontmoetingscentrum met een uitdaging op het dak

bouwbreed

Wie niet bekend is in de Rivierenwijk in Deventer zou niet kunnen vermoeden dan het Huis van de Wijk er eigenlijk al sinds de jaren zeventig staat. Paul Hardonk Bouw transformeerde het oude wijkcentrum “De Bron” in een bijna extravagant poortgebouw.

De Rivierenwijk, een verzameling van vooroorlogse arbeiderswoningen en vooral veel naoorlogse semi-hoogbouw, wordt met sloop en nieuwbouw grootschalig geherstructureerd. Als symbool van dat nieuwe elan werd dit jaar ook het oude wijkcentrum aangepakt. Het gebouw werd geheel geïsoleerd met een 120 millimeter dikke buitengevelisolatie, en de binnenkant werd compleet gestript en opnieuw ingericht.

Maar wat echt opvalt zijn de enorme dakelementen. “We noemden ze maar ‘petjes’” grapt projectleider Bram Hardeman van Paul Hardonk Bouw. “Maar die daken waren wel de grootste uitdaging van deze opdracht. Het zijn elementen van eps, maar er is een grote staalconstructie voor nodig om ze op het bestaande dak te zetten. Bovendien zijn ze 1,60 meter hoog, en hebben ze op een paar plekken een overstek van 2 meter. Er zijn extra voorzieningen getroffen om de bestaande constructie te ondersteunen.”

Ook het lattenwerk op de gevel was een hele opgave. “Het pand is ingepakt in een isolatielaag met stucwerk waarop we dat houtwerk niet konden verankeren. Dat is dus bevestigd op de oude gevel, waarbij we moesten voorkomen dat de isolerende werking van de gevel werd aangetast. Daar bestaan gelukkig speciale geïsoleerde ankers voor.”

Toch ging de bouw voorspoedig. “Dit Huis van de Wijk moet ook echt een nieuw ontmoetingscentrum worden voor de wijkbewoners zelf, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd. Je weet van tevoren dat de werkzaamheden impact hebben op de wijk, want de straten zijn nauw, en er moet toch bouwverkeer doorheen. Maar mede doordat we goed communiceerden met de omwonenden was de relatie met de buurt erg goed. Sterker nog, ze hielden de bouwplaats na werktijd vaak goed in de gaten. En over het eindresultaat heb ik eigenlijk alleen maar positieve verhalen gehoord.”

Projectgegevens

Project: Renovatie De Bron/Huis van de Wijk

Opdrachtgever: Gemeente Deventer

Aannemer: Paul Hardonk Bouw

Ontwerp: Dok Architecten

Bouwtijd: circa 7 maanden

Bouwsom: 8 ton euro

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels