nieuws

‘Groen paspoort’ van FSC verlopen

bouwbreed

Het is onduidelijk of FSC nog voldoet aan de Nederlandse inkoopcriteria voor duurzaam hout. Het ‘groene paspoort’ van FSC is al een jaar verlopen, doordat een herbeoordeling van toetsingsorganisatie TPAC uitbleef.

Gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat mogen sinds 2010 alleen nog duurzaam hout inkopen. Voordat een houtkeurmerk het stempel duurzaam krijgt, beoordeelt een speciale commissie (TPAC) of is voldaan aan de Nederlandse spelregels. Een oordeel over een houtmerk is vijf jaar geldig, staat in het TPAC-reglement.

Uit onderzoek van Cobouw blijkt dat TPAC ruim omgaat met haar eigen houdbaarheidsregels. Het ‘groene paspoort’ dat FSC kreeg in 2008 is al zeker twaalf maanden over datum: de herbeoordeling moest in december 2013 zijn afgerond.

Opmerkelijk

Dat FSC nog steeds mag wapperen met het verouderde bewijspapiertje is opmerkelijk volgens tegenstanders. In 2012 concludeerde TPAC namelijk al dat FSC volgens de Nederlandse criteria op een aantal onderdelen tekortschiet in landen zoals Rusland en Maleisië. De keurmerkgigant beloofde aan TPAC verbeteringen door te voeren in 2013, maar of FSC beterschap toonde, is tot op de dag van vandaag niet onafhankelijk aangetoond.

Waar het schip precies strandde, is niet helemaal duidelijk. TPAC startte de herbeoordelingsprocedure naar FSC in 2013. Er kwam een kritiekronde in april 2013 en er waren vijf kritische commentaren op FSC. Daarna bleef het stil.

Politiek vergrootglas

Bij PEFC, de grote tegenhanger van FSC, heerst grote verbazing over de gang van zaken. Anders dan FSC moest de Europese tegenhanger jaren wachten op algehele acceptatie door TPAC. Het Maleisische keurmerk MTCS (vooral bekend van merantihout voor de timmerindustrie), dat onder de vlag valt van PEFC, ligt nog steeds onder een politiek vergrootglas.

Myrthe Haase, programmamanager bij beoordelingscommissie TPAC, bevestigt dat keurmerken om de vijf jaar opnieuw beoordeeld moeten worden. “Maar we zijn gewoon nog bezig. Ik verwacht dat de herbeoordeling begin volgend jaar wordt gepubliceerd.” Het oordeel van TPAC laat volgens Haase langer op zich wachten om dubbel werk te voorkomen. Haase: “FSC is druk in de weer is met een interne verbeterslag, namelijk het vaststellen van internationale indicatoren. Daar wachten wij op. Anders is de toetsing die we nu doen voor je het weet achterhaald.”

Niets fout gedaan

Stefan Salvador, director Quality Assurance bij FSC International, denkt dat de nieuwe indicatoren, die grote verschillen tussen landen moeten tegengaan, in het eerste kwartaal van 2015 gereed zijn. “Maar dan kan het nog zeker twee jaar duren voordat ze in alle landen zijn geïmplementeerd.” Salvador wil benadrukt zien dat FSC niets fout heeft gedaan.

VVD’er Remco Dijkstra is verontrust over de situatie: “TPAC moet gewoon zijn werk doen. Als je MTCS de maat neemt, moet je ook verantwoordelijkheid nemen bij andere partijen. Maar als het aan mij ligt stopt TPAC helemaal met het controleren van houtkeurmerken.”

Lees meer in het artikel FSC niet bang bewijs te verliezen

Reageer op dit artikel