nieuws

Betonson moet alsnog ontslagvergoeding betalen

bouwbreed Premium

Betonson moet alsnog ontslagvergoeding betalen

De rechter in Eindhoven heeft betonbedrijf BetonSon, onderdeel van de Nieuwpoortgroep in Gouda, met vestigingen in Kampen en Son, veroordeeld tot het betalen van ontslagvergoedingen aan ongeveer honderd ontslagen werknemers. Dit kan voor werknemers met langere dienstverbanden in de tienduizenden euro’s lopen.


De werknemers werden ontslagen in 2013 toen BetonSon de vestigingen in Kampen en Son sloot en kregen destijds bijna niets mee .FNV Bondgenoten had met BetonSon een langdurig sociaal plan afgesproken. Voor de periode 2011-2013 met een ontslagvergoeding van 0,7 kantonrechtersvergoeding. Dit was als cao aangemeld. BetonSon weigerde echter de ontslagvergoeding te betalen aan de werknemers. Daarop stapte de vakbond naar de rechter voor leden die werken bij BetonSon om naleving te vorderen.

“En met succes. De werknemers gaan hiermee goed de feestdagen in. Deze principiële uitspraak is ook van grote betekenis voor andere gevallen waarbij een sociaal plan als cao is aangemeld. Hiermee geeft de rechter duidelijk aan dat dit een verplichtend karakter heeft en het sociale plan moet worden uitgevoerd. Maar bovenal ontvangen de mensen die met een ‘grijpfooi’ door betonSon zijn ontslagen, nu alsnog een fatsoenlijke ontslagvergoeding, zegt  Piet Janssen van Bondgenoten.

BetonSon moet van de rechter de ontslagen werknemers binnen 60 dagen betalen, daarna gaat de dwangsom in van 10.000 euro per dag. BetonSon kan nog in Hoger Beroep, maar dat heeft geen opschortende werking voor de betaling van de ontslagvergoedingen.

Reageer op dit artikel