nieuws

‘Balansventilatie verdient rehabilitatie’

bouwbreed

Balansventilatie met warmteterugwinning verdient een nieuwe kans vinden de partners van het Lente-akkoord. Door de problemen in de Amersfoortse wijk Vathorst worstelt de techniek nog altijd met veel vooroordelen.

Om af te rekenen met alle negatieve verhalen, heeft het Lente-akkoord een brochure uitgebracht met sleutels tot succes. Want die zijn er wel degelijk. Volgens programmaleider kennisoverdracht en stimulering Claudia Bouwens zijn er inmiddels volop verhalen te vertellen over geslaagde projecten met balansventilatie met warmteterugwinning. Maar zelfs onder professionals dringen die successen maar mondjesmaat door.

De oplossingen zijn volgens Bouwens vaal simpeler dan gedacht. Het gaat bijvoorbeeld om de plek waar de ventilatie- en wtw-unit wordt geïnstalleerd en hoe dat gebeurt. Montage tegen een multiplex schot of dunne tussenwand is niet raadzaam omdat dat als klankkast gaat fungeren. Het devies is om de installatie tegen een massieve betonnen wand te schroeven, en niet te dicht bij het trapgat op zolder, want dan verspreidt het geluid zich te gemakkelijk door de hele woning. Verder moet er ruimte zijn voor bochten van de ventilatiekanalen zodat de geluiddempers niet hoeven worden opgepropt wat de werking belemmert. En wie geen vormvaste slagvaste slangen gebruikt kan deuken verwachten na het storten van het beton, waardoor de capaciteit van de ventilatiekanalen afneemt en er meer herrie ontstaat. Zo staan er tientallen maatregelen opgesomd in de brochure, waar aannemers en ontwikkelaars rekening mee moeten houden.

Vathorst

Het slechte imago van balansventilatie is volgens Bo uwens nog altijd terug te voeren op de kwestie Vathorst. Bij die Amersfoortse nieuwbouwwijk konden de ramen van veel woningen niet open. Dat laatste is inmiddels verboden door het Bouwbesluit. Elke leefruimte moet weer een raam hebben dat open kan zodat er altijd ‘gespuid’ kan worden, zoals dat heet in jargon. Het energieverlies van spuien is volgens Bouwens niet zo groot, terwijl er niets is dat je zo snel van vieze luchtjes afhelpt.

De voordelen van balansventilatie zijn volgens de programmaleider per saldo veel groter dan mogelijke nadelen. “Als je een energieneutrale woning wilt bouwen kun je feitelijk niet zonder.” Er zijn ook dingen die voor verbetering vatbaar zijn weet ze. Het periodiek reinigen van de filters is iets wat maar al te gemakkelijk wordt vergeten, evenals het vervangen ervan. Terwijl dat noodzakelijk is voor het goed functioneren van het systeem. Om daar slimme oplossingen voor te bedenken heeft het Lenteakkoord een prijsvraag uitgeschreven. www.lente-akkoord.nl

Reageer op dit artikel