nieuws

Amsterdam krijgt houten toren

bouwbreed Premium

Patch22 wordt een 30 meter hoge woon- en werktoren die grotendeels wordt opgetrokken uit een houtskelet van gelamineerd vuren. De toren komt in Buiksloterham te staan in Amsterdam-Noord. De oplevering wordt begin 2016 verwacht.

Patch22 moet het hoogste houten gebouw van Nederland worden. Het gebouw bestaat uit een 6 meter hoge betonnen plint waarop zes verdiepingen in houtskeletbouw komen van elk 4 meter hoog. De kolommen, balken, dragende wanden, kozijnen en gevelblekleding worden uit gelamineerd vuren gemaakt. Voor de vloeren wordt de Slim Line van CRH Concrete gebruikt. Aannemer Hillen en Roosen levert de ruimten casco op. “Leidingen worden tot aan de voordeur gelegd”, zegt Remco van Achthoven van de bouwer. “En er is voor elke ruimte die bij een voordeur hoort een individuele wtw-unit”, vult architect Tom Frantzen aan.

Vrij indeelbaar

In het plan levert een centrale houtpelletkachel energie voor de vloerverwarming in het gebouw. De koper kan het leidingenwerk zelf (laten) leggen tussen de houten balken van de verdiepingsvloeren en in de holle vloeren zelf. Mede daardoor zijn de verdiepingen vrij in te delen.

Elke verdieping heeft een oppervlak van 540 meter, verdeeld over acht voordeuren. Gegadigden kopen één of meer voordeuren met de bijbehorende ruimte. Aan de gevels komen houten loggiabalkons. In de betonnen plint komen vijf eengezinswoningen van elk 112 vierkante meter en twee commerciële ruimtes van elk 250 vierkante meter. De woningen zijn 6 meter hoog en 6 meter breed. De koper kan die ruimte naar eigen inzicht indelen met bijvoorbeeld een verdiepingsvloer of een vide. Wie wil, kan ook een dakterras (laten) aanleggen.

Aangenaam binnenklimaat

Patch22 is een energieneutraal gebouw. Het bouwfysisch ontwerp is erop gericht om zonder toepassing van koeling een aangenaam binnenklimaat te creëren. Voor de elektriciteitsvoorziening verlaat het gebouw zich op zonnepanelen op het dak. De epc is berekend op 0,2 en de GPR-score op 8,9.

De bouw is een initiatief van Lemniskade; Frantzen Et Al Architecten uit Amsterdam en H2O Installatieadvies & Bouwmanagement uit Zeist realiseren onder die bedrijfsnaam voor eigen risico en rekening de toren. Pieters Bouwtechniek Amsterdam is de hoofdconstructeur van Patch22. Het project won de ‘duurzaamheidstender’ Amsterdam Buiksloterham die in 2009 werd uitgeschreven.

Reageer op dit artikel