nieuws

Zwerm van 500.000 geanodiseerde aluminium vogels landt in Parijs

bouwbreed Premium

Een vlucht van 500.000 vogels is onlangs geland in Parijs. De zwerm bestaat uit aluminium dieren in zeven maten en vier grijstinten. Geanodiseerd door de Nederlandse oppervlaktebehandelaar Aldor. De Belgische gevelbouwer CTF puzzelt de vogels in elkaar tot de Escher-achtige gevel van het Philharmonie de Paris: het nieuwe concertgebouw dat is ontworpen door architect Jean Nouvel.

Aldor heeft de verschillende grijswaardes verkregen door te spelen met de samenstelling van de aluminium legering, de samenstelling van het zuurbad, de kracht en frequentie van de elektrische stroom en de temperatuur. “Anodiseren is het bewust oxideren van het bovenste laagje van een stuk aluminium”, vertelt directeur Rolf Derckx van het Weertse bedrijf. “We dompelen het aluminium in een bad met zwavelzuur en wekken gelijkstroom op tussen twee elektrodes. Onder invloed van het zuur lost het bovenste aluminium op en door onder andere elektrische stroom vormt zich een aluminium oxidelaag. Die is ongeveer 20 micron dik en moleculairverbonden met het basismateriaal. Net als bij cortenstaal werkt deze laag beschermend voor het materiaal dat eronder zit. “

Uiteraard moet de kwaliteit voor de toepassing in een gevel hoog zijn. De juiste kleurstelling, hoge slijtvastheid en bestand tegen corrosie zijn de basiseisen.

Aldor heeft elke individuele vogel opgespannen en geanodiseerd. CTF puzzelt de vogels in elkaar tot panelen van 1 bij 1,5 meter, die op de bouwplaats weer worden geassembleerd tot de vrijwel geheel gesloten gevel van het gebouw. Dit is extra lastig doordat de vogels niet gelijkmatig over de gevel worden verdeeld, maar er een kleurverloop in het ontwerp zit.

Het Philharmonie de Paris komt in het Parc de la Villette en zal het Cité de la Musique completeren. De lichtstad ontbeerde tot nu toe een filharmonische concertzaal. Bij de oplevering in 2015 van de zaal met 2400 stoelen is een twintig jaar oud plan volbracht. De zaal is ingericht voor klassieke concerten, maar zal af en toe ook ruimte bieden aan optredens van jazz- en wereldmusici.

Reageer op dit artikel