nieuws

‘We zitten dichter op de Nederlandse markt dan ooit’

bouwbreed

De Duitse fabrikant Spenner heeft in Duisburg een nieuwe uitvalsbasis voor de export van hoogovencement naar Nederland. Met de nieuwe vestiging kruipt het familiebedrijf 120 kilometer dichter bij zijn klanten in de Benelux.

“Het dieptepunt van de crisis is bereikt”, zegt Rob van Duijnhoven, verkoopmanager van Spenner voor de Benelux. De Brabander verwacht dat komende jaren de tonnages geleidelijk weer zullen stijgen. Kijk maar naar de groeiende werkvoorraden van de architecten en aannemers. Zie de toename van het aantal bouwvergunningen.

“De weg naar boven is teruggevonden. Ondanks alle bezuinigingen van het kabinet. Hoewel je soms wel erg optimistische geluiden hoort, denk ik dat we met een jaarlijkse marktgroei van 1 tot 3 procent blij mogen zijn. Doordat onze afstand tot Nederland aanzienlijk is verkort, hopen we ons marktaandeel te kunnen vergroten.”

Groeves

Spenner (270 medewerkers) heeft zijn hoofdvestiging in Erwitte, een plaats tussen Soest en Lippstadt, aan de noordflank van het Sauerland. Het bedrijf werd in 1926 opgericht om ter plaatse kalk uit de grond te halen en cement te maken. Met zijn groeves kan de onderneming nog wel tweehonderd jaar vooruit. In Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Hessen beschikt Spenner over een netwerk van 21 fabrieken voor de productie van transportbeton. Een volle dochter in Berlijn bedient de nieuwe deelstaten plus Polen en Tsjechië met transportbeton, droge mortel en natuurlijk kalk en cement.

Met de bouw van de nieuwe fabriek in Duisburg, amper veertig kilometer van de grens met Nederland, speelt Spenner in op de toenemende vraag naar hoogovencement en zijn goede prestaties wat betreft de uitstoot van kooldioxide. Als argument ging ook over tafel om dichter bij de markten in Nederland en België te willen zitten. Waarom eerst het hoogovenzand vanuit het Ruhrgebied 120 kilometer oostwaarts naar Erwitte brengen om daarna hetzelfde traject weer westwaarts gaan? Kom op, bouwen. Mede voor de afzet in Nederland en België.

Slakken

Het familiebedrijf sloot een langjarige overeenkomst met Krupp Mannesman. Vlak naast de hoogoven pacht Spenner 2,5 hectare grond voor zijn fabriek en de grootschalige opslag van hoogovenzand. Anderzijds heeft het hoogovenbedrijf over een lange reeks van jaren een goede afnemer gevonden voor zijn slakken,die aan de basis staan van het nuttig halffabricaat hoogovenzand.

Testdraaien

Begin 2013 werd door aannemer Hans & Lenze uit Soest gestart met de bouw van de 25 miljoen euro vergende fabriek. In het vroege voorjaar kon met het testdraaien worden begonnen. Buurman Krupp Mannesman levert jaarlijks ruim 300.000 ton hoogovenzand. Hetgeen leidt tot een productie hoogovencement in vier verschillende klassen van CEM III. In april werden de certificaten CE, Komo en Benor verkregen, voor het behalen van de Europese, Nederlandse en Belgische normen.

Inmiddels rijden uit alle windrichtingen de wagens af en aan om onder de 70 meter hoge silo – waarbinnen zich tien kleinere silo’s bevinden – hun vrachten op te halen. Van zondagavond 22.00 uur tot en met zaterdagmorgen 11.30 uur.

De chauffeurs maken zich kenbaar bij de automaat, krijgen een formulier met barcode en vervolgen hun weg naar de silo. De wagens worden afgevuld tot maximaal 40 ton, daarna volgt de automatische afslag. Voor vertrek nog even de barcode controleren en rijden maar weer.

Van Duijnhoven: “We hebben de fabriek in de crisistijd gebouwd. Je denkt achteraf, was dat wel het goede tijdstip? Aan de andere kant: we zijn nu klaar voor de toekomst. We zitten dichter op de Nederlandse en Belgische markt dan ooit.”

Sinds 1926

Spenner produceert vanuit Erwitte al sinds 1926 cement. Het belangrijkste afzetgebied is Noordrijn-Westfalen maar de producten gaan ook naar de Benelux. De nieuwe fabriek in Duisburg moet voor hoogovencement de kansen op de Nederlandse markt vergroten.

Reageer op dit artikel