nieuws

Vrees voor regels Asscher

bouwbreed Premium

Vrees voor regels Asscher

De aanpak van schijnzelfstandigheid, het streven naar meer vaste contracten in plaats van flexwerk, het zijn zaken waar niemand echt tegen kan zijn. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher bedoelt het goed. De regelgeving bewerkstelligt het tegenovergestelde.

De ondernemers van MKB Infra maken zich zorgen. Zij zien een baaierd aan regels op zich afkomen die hen op z’n zachtst gezegd huiverig maakt om nog personeel in dienst te nemen. Tegelijkertijd echter vrezen zij de komende regels die schijnconstructies met zzp’ers moeten aanpakken.

“Ik neem geen mens meer aan”, is de veel gehoorde opmerking van de vergaderde ondernemers wanneer gesproken wordt over de Wet werk en zekerheid. Direct passeren nog meer ergernissen, zoals de Wet loondoorbetaling bij ziekte de revue. “Het is toch te zot dat je als ondernemer verplicht bent bij ziekte twee jaar loon door te betalen en als je dan de werknemer ontslaat, ook nog hangt voor een transitievergoeding. Dat is voor mkb-bedrijven niet te betalen”, verwoordt een aannemer het algemene gevoel. Daan Stuit, voorzitter van MKB Infra, laat weten dat de vereniging zich nog steeds sterk maakt voor een uitzondering voor mkb’ers die maar één jaar vastzitten aan loondoorbetaling.

Inkrimpen

In de wandelgangen valt te beluisteren dat veel ondernemers verwachten dat zij niet alleen geen personeel meer in dienst nemen, maar zelfs mogelijk hun vaste kern kunnen inkrimpen. In de bouwsector zijn ontslagvergoedingen een hoge uitzondering. Elke euro die de Wet werk en zekerheid verplicht te betalen, is derhalve een lastenverzwaring en niet een lastenverlichting, zoals Asscher lijkt te denken. “De verplichte vergoeding is te danken aan de bankenlobby, die wél een enorme lastenverlichting krijgt door de maatregel”, klinkt het.

De ondernemers beseffen wel dat het vanaf 1 januari lastiger zal worden de arbeidscapaciteit te verhogen met behulp van zzp’ers. De VAR-verklaring die hen vrijwaart voor naheffingen voor belasting en premiebetalingen, wordt verruild voor een website die zzp’ers met eigen verklaringen mogen vullen. Opdrachtgevers moeten die dan controleren. Terug naar af dus in de tijd dat de VAR-verklaring door alle instanties, Belastingdienst, Arbeidsinspectie en Bedrijfsverenigingen, verschillend werd uitgelegd.

De controle die de opdrachtgevers nu zelf moeten uitvoeren, brengt het risico met zich mee dat ze dat niet kunnen en dus alsnog hangen. De sluiproutes worden nu al gezocht.

Reageer op dit artikel