nieuws

Twijfel over noodgreep KOMO

bouwbreed Premium

De reddingspoging van KOMO loopt juridisch dood, vermoedt PvdA’er Albert de Vries. Hij roept de minister op in te grijpen. De keurmerken van KOMO zijn in strijd met de Europese regels voor vrij handelsverkeer. Anderhalf jaar na invoering van de Europese Verordening van Bouwproducten probeert KOMO te redden wat er te redden valt.

Op aandringen van de Inspectie Leefomgeving en Transport voerde minister Blok in juli de druk op bij KOMO (Cobouw, 20 november). KOMO werkt nu aan een oplossing. PvdA’er Albert de Vries twijfelt of die juridisch houdbaar is. Daarnaast vraagt hij zich af of doorgaan met productkeurmerken überhaupt zinvol is. “Wat er ook van overblijft, ik verwacht dat consumenten en producenten er niets aan hebben.”

De Vries heeft Kamervragen gesteld aan minister Blok naar aanleiding van berichtgeving in Cobouw. Hij roept Blok op KOMO aan te sporen om de productkeurmerken los te laten.

“Ik ben niet tegen KOMO en denk dat er nog toekomst is, maar dan wel op het niveau van erkende bouwdelen en niet op dat van producten.”

Dat KOMO pas sinds deze zomer vaart lijkt te maken, verbaast De Vries niet. “In de bouw is een grote strijd gaande.”

Die dans om miljoenen is precies de reden dat VVD’er Roald van der Linde de Kamervragen van de PvdA niet heeft ondertekend. “Het lastige met keurmerken is, dat er allerlei zakelijke belangen achter zitten die met elkaar botsen. Mijn mening? Laat de minister even rustig zijn werk doen”, reageert Van der Linde.

De KOMO-kwestie kan nauwelijks los worden gezien van de nieuwe wetgeving die Blok voorbereidt. Met die nieuwe regels komt de aansprakelijkheid waarschijnlijk anders te liggen. Ook de manier van kwaliteitsborging gaat op de schop.

Hoe drastisch de bouwregels precies zullen veranderen, is nog gissen. Op het laatste conceptvoorstel klonk veel kritiek dit najaar. De Vries pleit voor een systeem, waarbij marktpartijen “één keer” goed beschrijven hoe ze gebouwd hebben. “De overheid controleert vervolgens of de procedures juist zijn gevolgd. Ook de verzekeraar speelt in dat verhaal een rol. Of de bouwsector klaar is voor de historische wetswijziging? Ik ben pessimistisch. De kennis over het Bouwbesluit laat bij bouwbedrijven en zelfs bij adviesbureaus te wensen over.”

Op 10 december vindt er een congres plaats over kwaliteitsborging. Zie: www.kwaliteitsborgingbouw.nl.

Reageer op dit artikel