nieuws

Snel bouwen met complete gevels

bouwbreed Premium

Midden in de crisis won het prefab bouwsysteem Thermogreen de Innovatieprijs 2012 van Syntens en de gemeente Hardenberg. Maar de markt zat niet mee. Na enkele kleinere projecten zijn nu tien woningen met de staalframe-elementen in aanbouw en gloren meer opdrachten.

Vanuit Beerzerveld in het noordoosten van Overijssel gaan de complete gevelelementen per vrachtauto op weg naar Heemskerk. Daar worden ze in recordtempo gemonteerd op het project Mandersgaarde van Van Rhijn Bouw uit Katwijk. Het betreft de bouw van patiowoningen volgens het concept Apparterra: een betaalbaar concept, dat in een groot aantal verschillende woningtypen kan worden uitgevoerd, ook in twee bouwlagen. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met STOL Architecten. Een volgend project van achttien patiowoningen wordt, eveneens in Heemskerk, gerealiseerd voor woningcorporatie Woon op Maat. Mede vanwege het feit dat met prefab snel kan worden gebouwd, heeft Van Rhijn Bouw ook hier gekozen voor Thermogreen. Maar dit systeem heeft volgens Arne Leeuwenburgh van Van Rhijn Bouw ook als groot voordeel dat de elementen helemaal gereed zijn als ze op de bouwplaats arriveren, compleet met isolatie, leidingen, doorvoeren, beglaasde kozijnen en een met baksteenstrips afgewerkte buitengevel. De aannemer bouwt de tien patiowoningen in tien weken tijd.

De Thermogreen-elementen halen een minimale Rc-waarde van 6. Dat is ruim boven de geldende norm. Naast een pakket steenwol in het staalframe monteert Thermogreen ook een uit pur samengestelde Isostuc-plaat in de gevel. In deze plaat wordt een 3D-gevouwen stalen netwerk van gaas gelegd, die als een kooi van Faraday werkt en 95 procent van de zonnewarmte op de gevel (elektromagnetische straling) reflecteert. Bert Rouwenhorst, partner in Thermogreen, naast M&L Techniek, Habé Afbouw en IPC: “En omdat we met een staalframe werken, is er inmiddels ook belangstelling vanuit de gebieden waarin aardbevingsbestendig moet worden gebouwd.”

“Met de aangekondigde verlaging van de epc naar 0,4 worden we prijstechnisch ook steeds gunstiger”, aldus Rouwenhorst, die zich met een speciaal slank gevelelement ook richt op de renovatiemarkt. In samenwerking met de Universiteit Twente onderzoekt de ondernemer momenteel op welke wijze de kooi van Faraday meegenomen kan worden in de rekenmethodieken voor de isolatiewaarden van de gevelelementen.

Reageer op dit artikel