nieuws

Schüco introduceert BIM voor gevels: duwen en trekken aan een piramide

bouwbreed

Schüco introduceert BIM voor gevels: duwen en trekken aan een piramide

Schüco heeft een manier gevonden om het ontwerp en de productie van parametrische gevels te automatiseren. Alle partijen werken in een soort BIM-model, wat de kans op fouten verkleint en de gevels aanzienlijk minder duur maakt .

Vrijgevormde 3D-gevels zijn aantrekkelijk, maar vaak moeilijk te realiseren en daardoor duur. Leverancier van gevelsystemen Schüco heeft daarom gezocht naar mogelijkheden om de productie van dit soort gevels te automatiseren. Het resultaat komt neer op een soort BIM voor gevels, waarbij alle partijen in de keten samenwerken in één systeem, van de ontwerper tot de productieafdelingen, tot de gevelbouwers op de bouwplaats.

Het ontwerp is niet geheel vrij. De ontwerper werkt in het Schüco Parametric System, waar hij kan beschikken over een bibliotheek met gevelmodules die geschikt zijn als plug-in voor CAD-programma‘s.

De basis is een rechthoekig grid met glazen piramides. De architect kan zelf bedenken hoe groot de grondvlakken van deze piramides zijn. Vervolgens kan hij schuiven met de punt van de piramide om deze vlakker te maken, meer te laten uitsteken, of asymetrisch te maken. Zo ontstaat een grillig gevormde puntgevel.

Computer

Al tijdens het ontwerpwerk, wordt steeds gekeken of het gewenste ook technisch haalbaar is: het computersysteem corrigeert de architect als deze dingen wil die constructief niet kunnen.

De ontwerper kan kiezen of hij de modules individueel vormt, of in clusters. Hij kan per puntvlak een aparte invulling bedenken, van transparant glas, tot opaak, tot glas met zonnecellen, een metalen gevelbekleding, composietmateriaal, en wat dies meer zij.

Data

Het virtuele model biedt ruimte voor additionele informatie. Als de architect een berekening heeft gemaakt van de statische waarde van zijn gevel, kan hij die eraan hangen. Zo kunnen alle partijen terugkijken naar de uitgangspunten van het ontwerp, de berekeningen, en de fabricage. Doordat de data steeds voor iedereen beschikbaar zijn, worden de typische communicatieproblemen vermeden die anders vaak optreden in de productielijn. Om de duidelijkheid verder te vergroten, worden alle data direct omgezet in 3D-tekeningen.

Ook de kosten worden vanaf het begin getoond. Zo is bij elke verandering duidelijk welke financiële gevolgen die met zich meebrengt.

Reageer op dit artikel