nieuws

Schotbalksysteem weert regenwater uit loods

bouwbreed Premium

Een speciaal ontworpen schotbalkensysteem van AQA HydraSep uit Alkmaar voorkomt dat een opslagloods van SGS Nederland via de overheaddeuren tijdens een stortbui overstroomt.

SGS huist in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. De vloer van de loods ligt iets lager dan de bestrating. Dat kan schadelijk uitpakken voor de opgeslagen goederen, bleek eerder dit jaar toen de riolering tijdens een stortbui een overmaat aan hemelwater niet tijdig bleek te kunnen verwerken. Tijdens dergelijke buien kan het hemelwater via de overheaddeuren in de opslagloods stromen.

Corvers & Van Veldhoven Bouwadvies uit Puttershoek vroeg het Alkmaarse bedrijf een oplossing te bedenken die in zulke gevallen de opgeslagen goederen beschermt tegen instromende regen. AQA HydraSep stelde voor zijn standaard schotbalkensysteem aan de binnenzijde van de tien overheaddeuren van de loods te plaatsen.

“Een lastig karwei”, zegt Sander Brandon van het bedrijf. “Bij elke deur zijn de vloer en de wanden weer anders.” In beginsel kan het water met een nieuw aan te brengen drempel worden gekeerd. “Maar een dergelijke constructie zal op weinig enthousiasme van de heftruckbestuurders kunnen rekenen”, verwacht Brandon.

Rubber

Met speciale voorgefabriceerde kunststof mallen werd een waterdichte betonnen verbinding naar de muren van de loods gestort. Op deze verbinding is het schotbalkensysteem gemonteerd. Een dichting uit een speciale soort rubber dicht de opening tussen de schotten en de stelconplaten van de vloer af. Het rubber vormt zich naar de ondergrond tot een waterdichte afsluiting.

Bij deuren die minder frequent worden gebruikt, fixeert een boutverbinding de schotten en de constructie. Bij deuren die vaker open moeten, zijn de schotten voorzien van een snelle hevelsluiting. De kunststof mallen vormen een verloren bekisting. “Mede daardoor kon de waterkerende constructie in een paar dagen tijd worden gerealiseerd”, zegt Brandon.

Reageer op dit artikel