nieuws

Prijs voor De Nieuwe Ooster

bouwbreed

De langdurige renovatie en uitbreiding van begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam bleef niet onopgemerkt. Het project werd onderscheiden met de Gouden Piramide.

Van kerkhof tot herdenkingspark. Die weg ging begraafplaats de Nieuwe Ooster aan de Kruislaan in Amsterdam. De gedeeltelijke metamorfose begon in 2001. De begraafplaats was toe aan renovatie en met dat in gedachten bestudeerde Marie-Louise Meuris, directeur van De Nieuwe Ooster, het archief van landschapsarchitect Leonard Springer. Springer was de man die eind 19de eeuw het ontwerp voor de begraafplaats maakte en die in 1914 een uitbreidingsplan voorlegde. Ruim tien jaar later werd de begraafplaats voor de derde en laatste keer uitgebreid. Daarmee bereikte hij een oppervlakte van in totaal 33 hectare. In het bijzonder de eerste twee gedeelten kenmerken zich door hun bijzondere tuinarchitectuur. Meuris besloot met het ontwerp van Springer als onderlegger een nieuw plan voor de begraafplaats te laten ontwikkelen. In 2001 werd begonnen met de grootscheepse renovatie. Uitgangspunt daarbij was dat het oudste gedeelte van de begraafplaats zou worden gerestaureerd en dat de knekeltuin met een naastgelegen terrein zou worden uitgebreid.

Na een prijsvraag waaraan acht ontwerpbureaus deelnamen, werd gekozen voor het plan van landschapsarchitect Karres en Brands die een ontwerp voor het gehele gebied had gepresenteerd. De uitwerking hiervan werd een succes, blijkt uit rapport van de jury die het project onderscheidde met de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

“De restauratie en vernieuwing van De Nieuwe Ooster laten zien hoe belangrijk het kan zijn als een vastberaden opdrachtgever visionaire ontwerpers ertoe brengt uit een opgave te halen wat erin zit”, vermeldt het rapport.

Streepjescode

De jury is in het bijzonder te spreken over de wijze waarop het nieuwste gedeelte van de begraafplaats is ingericht. Voor dit onderdeel bedacht Karres en Brands een zogeheten streepjescode. Dat wil zeggen dat het gebied is opgedeeld in stroken die naast elkaar liggen zodat op uiteenlopende wijze gedenkmonumenten kunnen worden geplaatst. In dat kader zijn onder meer keldergraven geplaatst en is de Nieuwe Ooster uitgebreid met een islamitisch grafveld en een bijbehorende bewassingsruimte.

Reageer op dit artikel