nieuws

Meer nieuwe woningen verkocht

bouwbreed Premium

Meer nieuwe woningen verkocht

Het aantal dit jaar verkochte nieuwe woningen is in oktober opgelopen tot 18.148. In de eerste tien maanden van 2013 werden ruim 6100 panden minder aan de man gebracht. De brancheorganisatie voor de ontwikkelaars NVB denkt dat de verkoop van nieuwe woningen dit jaar de grens van 22.000 zal passeren. Als tegenwind uitblijft, is volgend jaar het aantal van 25.000 haalbaar.

“Het kopen van een woning is weer leuk”, zegt directeur Nico Rietdijk van de NVB. “Veel mensen hebben lang genoeg gewacht. De rente is nog nooit zo laag geweest en de prijzen van de woningen zijn met een kwart gezakt. Bij elkaar levert dat voor de klant al gauw een maandvoordeel op van 300 euro bruto per maand, vergeleken met het begin van de crisis. Nu de banken nog, denk je dan. Want daar staan we niet zo bij stil, maar bij een jaarinkomen van 66.000 euro leent de koper vandaag de dag een kwart minder. Hier ligt potentieel een groot gevaar.”

Hoewel de bouw op de weg terug is, verkeert donderdagmiddag de jaarvergadering van de NVB in Putten allesbehalve in een jubelstemming. Zorgen bestaan er over de corporaties. Die hebben binnen enkele jaren hun opdrachten met liefst 80 procent teruggeschroefd. Van de 26.000 bouwvergunningen die de huisvesters voor de crisis jaarlijks aanvroegen zijn er nog slechts 5600 over. De 34.000 bouwvergunningen die dit jaar haalbaar lijken, betekenen weliswaar een groei van 30 procent ten opzichte van 2013, maar zijn even zo goed een daling van 70 procent vergeleken met zeven jaar geleden.

Woningtekort

Volgens een studie van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds loopt het woningtekort op tot 300.000 in 2020. Om in de pas te blijven met de demografische ontwikkelingen moeten jaarlijks 50.000 tot 80.000 woningen bijgebouwd worden. Die aantallen worden voorlopig nog lang niet gehaald.

De NVB ziet in het kantorenlandschap geruisloos zich een revolutie voltrekken. Voor het eerst in lange tijd is vorig jaar het volume aan kantoorruimte afgenomen. Het onttrekken van gebouwen gaat momenteel sneller dan het bouwen. Rietdijk: “Officieel staat 16 procent van de kantoren leeg. Als we de verborgen leegstand meetellen gaan we snel naar de 20 procent.”

Reageer op dit artikel