nieuws

Klokkenluiders, daar heeft Imtech er meer van

bouwbreed Premium

Klokkenluiders, daar heeft Imtech er meer van

Voor Imtech-topman Gerard van de Aast is de kwestie rond de bouw van de energiecentrale in de Eemshaven vooralsnog niet meer dan ‘gewoon’ een melding van een klokkenluider. “Daar krijgen we er wel meer van.”

Wie Imtech de afgelopen maanden goed in de gaten heeft gehouden, had kunnen weten dat er nog meer slecht nieuws over het bedrijf naar buiten zou kunnen komen. Althans, dat stelde bestuursvoorzitter Gerard van de Aast donderdag tijdens een telefonische persconferentie. Hij verwijst daarbij naar het prospectus van de eerder dit jaar aangekondigde claimemissie. Het bedrijf haalde onlangs 600 miljoen euro op met de aandelenuitgifte.

Van de Aast vindt dat hij de aandeelhouders goed heeft geïnformeerd. Vandaag kwam naar buiten dat een klokkenluider zich op 29 augustus van dit jaar heeft gemeld. In de melding wordt gesproken van misstanden bij twee energieprojecten van Imtech, waarvan één in de Eemshaven en één in het Duitse Hamm. Imtech voert beide projecten uit in opdracht van energiereus RWE. In het prospectus, dat aandeelhouders bij de claimemissie konden raadplegen, wordt de melding van de klokkenluider niet expliciet genoemd. Het bedrijf meldt wel dat het “van tijd tot tijd” meldingen van klokkenluiders ontvangt. Deze zouden kunnen leiden tot “nieuwe ontdekkingen van wanbeleid en tekortkomingen van het interne beleid van het bedrijf”. Afgelopen dinsdag besloot het bedrijf, naar aanleiding van vragen van De Telegraaf en Handelsblatt , toch een persbericht uit te geven. Hierin meldt het concern dat onderzoek wordt gedaan naar “mogelijke onregelmatigheden” bij de Duitse energietak.

Of de beleggers daar genoegen mee nemen is de vraag. Wat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) betreft had Imtech beleggers veel eerder op de hoogte moeten brengen van een mogelijk nieuwe fraudezaak. De melding in het prospectus is in elk geval niet voldoende, stelt adjunct-directeur van de VEB, Errol Keyner tegen BNR . “Gelukkig is het in Nederland zo dat een prospectus meer moet bieden dan algemeenheden.” De VEB sluit een juridische procedure niet uit als blijkt dat Imtech beleggers heeft misleid. Topman Van de Aast beschouwt de zaak vooralsnog als ‘gewoon’ een melding van een klokkenluider. Daar krijgt het bedrijf er meer van, zeker sinds Im­tech een actiever integriteitsbeleid voert. “We krijgen nu in elk geval meer meldingen dan voorheen.” Hoeveel meldingen het bedrijf jaarlijks krijgt, kan hij niet aangeven. “Dat heb ik even niet paraat. U kunt er vanuit gaan dat het er meer dan een handvol zijn.” Om wat voor soort meldingen het gaat, houdt Van de Aast voor zich.

De bestuursvoorzitter vindt het heel normaal dat het bedrijf de melding van de klokkenluider niet zelf aan de buitenwacht gemeld heeft. “Er zijn nergens in de wereld bedrijven die meldingen van klokkenluiders meteen naar buiten brengen. Je gaat de zaak eerst goed onderzoeken. Als we dat doen, is dat schadelijk voor het onderzoek en voor derde partijen als de beschuldigingen vals blijken te zijn.” Van de Aast benadrukte gisteren meerdere keren dat tot nu toe geen overtredingen van de Mededingingswet zijn gevonden. “Maar het onderzoek is nog gaande.”

De mogelijke nieuwe problemen van de technisch dienstverlener stammen, evenals eerdere zaken in Duitsland, Polen en Zwitserland (zie kader), uit de tijd dat René van der Bruggen topman was. “Helaas zullen kwesties of beschuldigingen uit het verleden blijven opduiken”, meldde het bedrijf toen het melding maakte van mogelijke onregelmatigheden. “Dat is een realiteit waar Imtech mee van doen heeft.” Het bedrijf hoopt dat het nieuwe management van Imtech deze “erfenis” goed zal afhandelen.

De Blauwe plekken van Imtech

Fraude in zaak-Oomen

Een projectdirecteur fraudeerde in oktober 2010 op het project Kromhout Kazerne. Hij had op verzoek van fraudeur Gé Oomen een privéverbouwing van ruim 13.000 euro op rekening van de Kromhout Kazerne gezet. Ook had hij de verbouwing begeleid. Een vriendendienst, meende hij. “Fraude is een groot woord”, reageerde een woordvoerder van Imtech tegenover Cobouw. De projectdirecteur werd berispt en moest het geld terugbetalen.

Fraude bij Imtech Duitsland

In oktober 2013 deed Imtech in Duitsland aangifte van fraude. Na onderzoek constateerde het bedrijf valsheid in geschrifte door het voormalige management. Cijfers over omzet, debiteurenposities en resultaten werden te rooskleurig voorgesteld. De voormalige bestuursvoorzitter van Imtech Duitsland was de regisseur van de fraude. Schade Imtech: ruim 400 miljoen.

Pools pretparkdebacle

Imtech trok zich in 2013 terug uit pretpark Adventure World Warschau in Polen. Het project kwam niet van de grond, vanwege twijfels over de financiering. De nieuwe topman Van de Aast kreeg argwaan bij zijn aantreden. “Er zat op dat moment alleen nog maar een gat in de grond, en het project had al 70 miljoen euro gekost.”

Corruptie in Zwitserland

Misstanden bij dochteronderneming Fritz & Macziol. Uit eigen onderzoek van Imtech blijkt dat bij het Zwitserse bedrijf niet-zakelijke relaties bestonden tussen het management en ambtenaren. Het Zwitserse openbaar ministerie doet onderzoek.

Goednieuwscultuur in Nederland

De resultaten over 2011 en 2012 in Nederland werden veel rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. De nieuwe topman Gerard van de Aast constateerde dat het oude bestuur een weinig kritische houding had. “De voormalige raad van bestuur had zich mogen afvragen waarom de marges in Duitsland hoger lagen dan elders. De resultaten waren immers te goed om waar te zijn. Er heerste te veel een goednieuwscultuur binnen Imtech.”

Reageer op dit artikel