nieuws

Klimaatcoalitie van start

bouwbreed Premium

De coalitie tegen klimaatverandering is van start gegaan. Opvallende naam tussen de grote bedrijven en overheden is Aannemersbedrijf Dijkhuis.

“MVO-Nederland heeft ons gebeld of wij mee wilden doen. Zij wilde een signaal afgeven dat ook mkb-bedrijven hun bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen klimaatverandering”, vertelt directeur Eberhard Dijkhuis van het tachtig jaar oude familiebedrijf, met twintig man personeel dat figureert tussen bedrijven als DSM, Philips en Eneco. De coalitie is opgericht in de aanloop naar de grote klimaatconferentie eind volgend jaar in Parijs waar de opvolger van het Kyoto-protocol moet worden afgetikt. Daarin moeten bindende afspraken komen waar landen aan moeten voldoen in hun klimaatbeleid.

Schone oplossingen kosteneffectief

Dijkhuis is uiteraard niet zomaar gebeld door MVO-Nederland. Het bedrijf is al langer bezig met het fenomeen mvo en hecht daarbij bijzonder veel waarde aan het milieu. “De mens is op de hele wereld de enige soort die de aarde schadelijk vervuilt. Wel leren we hoe het anders kan. Dat gaat snel. Schone oplossingen blijken verrassend kosteneffectief in het gebruik”, valt dan ook op de website te lezen.

“Wij proberen telkens een stapje te zetten”, aldus Dijkhuis. Een voorbeeld is het gebruik van pur, nog niet geheel uitgebannen, maar wel al waar mogelijk vervangen door vlas. In de coalitie heeft het bedrijf dan ook de ambitie uitgesproken om in 2020 voornamelijk nog te bouwen met bouwmaterialen uit de directe omgeving.

Certificaten ongeloofwaardig

Dijkhuis gelooft zo langzamerhand ook niet meer in allerlei certificaten. “Het gaat erom wat je doet, niet om dat papiertje dat je kunt kopen via adviesbureaus”, is zijn overtuiging. VCA en ISO 9000 zijn dan ook overboord gezet. In plaats daarvan bundelt het bedrijf alle mvo-activiteiten in een handboek waarbij de organisatie is ingericht volgens de principes van ISO 26000. Dat is allemaal transparant te vinden op de website.

Dijkhuis vindt het overigens een voordeel dat hij een klein bedrijf is. “Om onze twintig man personeel op de mvo-lijn te krijgen, is al lastig genoeg”, vindt hij.

Momenteel hebben zich net geen vijftig bedrijven, overheden en niet-gouvernementele organisaties aangesloten bij de coalitie. Bedrijven die ook willen meedoen, kunnen zich richten tot MVO-Nederland. Provincies, gemeenten en waterschappen kunnen zich melden bij het Klimaatverbond.

Reageer op dit artikel