nieuws

‘In principe zeg ik nooit nee’

bouwbreed

‘In principe zeg ik nooit nee’

Steeds meer vakmannen en kleinere bouwbedrijven halen het merendeel van hun werk binnen via websites als Werkspot.nl, Marktplaats en Casius. Dakspecialist Justin Likumahua is zo’n vakman. “Ik haal ongeveer 60 procent van mijn werk van Werkspot, de rest via-via.”

Met zijn JPL Daktechniek & Klussenbedrijf werkt Justin Likumahua voornamelijk voor particulieren. “Wij zijn gespecialiseerd in bitumineuze en epdm-dakbedekkingen voor zowel nieuwbouw als renovatie”, staat onder het kopje ‘Over het bedrijf’ op Werkspot.nl. “Daarnaast maken en vernieuwen wij hellende daken met onder andere shingels en dakpannen.” Zijn klanten zijn tevreden, getuige de referenties op zijn profiel. “Zo zou eigenlijk iedere vakman moeten werken”, oordeelt een klant uit Den Haag die zijn platte dak door JPL liet bedekken. “Gewoon perfect”, zegt een ander. Likumahua behoort met een 9,2 als rapportcijfer dan ook tot de best beoordeelde vakmannen op de kluswebsite.

Likumahua koestert zijn goede beoordeling. “Ik probeer altijd zo goed mogelijk werk te leveren”, zegt de ondernemer over de telefoon (‘Een beller, is sneller!’). Concurreren op prijs, daar houdt hij niet van. “Natuurlijk zijn er klanten die graag voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Daar ga ik niet in mee. Dakdekken kan iedereen, maar de kwaliteit van een echte vakman kost geld.” Het is de laatste tijd voor opdrachtgevers wel makkelijker geworden om opdrachtnemers tegen elkaar uit te spelen, merkt de vakman. “Vroeger kon je op Werkspot zien welke aanbiedingen concurrenten deden, dat is teruggedraaid. Daardoor is onze onderhandelingspositie verslechterd.”

De vakman werkt sinds 2008 via Werkspot. De kluswebsite leverde hem inmiddels al ruim meer dan honderd opdrachten op. “Ik haal ongeveer 60 procent van mijn werk van Werkspot, de rest via-via. Vroeger werkte ik vooral als onderaannemer voor dakdekbedrijven. Dat doe ik nu niet meer. Rechtstreeks werken voor particulieren is veel beter, want ik kan nu echt zelf mijn prijs bepalen.” De opdrachtgevers van de vakman wonen meestal in een straal van 80 kilometer rondom zijn woonplaats Leerdam. “Dat houdt het voor mij behapbaar.”

Likumahua werd begin dit jaar door Werkspot.nl uitgeroepen tot Vakman van het Jaar in de categorie Dakdekkers. “Dat voelde wel als een erkenning.” Waarom hij de prijs won? “Ze vonden dat ik mijn service, kwaliteit en garantie (tien jaar op dakmaterialen, red.) goed voor elkaar heb.” Naast service en garantie is klantvriendelijkheid belangrijk. “Je bent vaak direct aan het werk voor degene die je moet betalen, dus moet je echt topwerk leveren.” Ook innovatie in belangrijk. “Ik probeer wel met de tijd mee te gaan. Zo bied ik tegenwoordig ook witte dakbekleding aan.”

Dakdekken is zijn specialiteit, maar dankzij de kluswebsite komen er ook andere opdrachten op zijn pad. “In principe zeg ik nooit nee”, benadrukt Likumahua. “Als een klant iets wil hebben dat ik niet kan maken, schakel ik een zzp’er uit mijn netwerk in. Zo heb ik gemiddeld twee tot vier mensen die via mij aan het werk zijn.” Dat werkt prima, vindt de dakspecialist. “Mijn bedrijf hoeft niet groter te worden.” En vast personeel? “Nee. Daar heb je alleen maar zorgen van. Een kennis van mij zit met zijn bedrijf in de dakgoten. Met vaste werknemers. Daar heeft hij nu alleen maar zorgen over. Nee, ik schakel liever mensen in wanneer ik ze nodig heb.”

Betrouwbaarheid belangrijk

De meeste online kluswebsites hebben een zogenoemd “gesloten systeem”. Vakmannen kunnen daardoor niet elkaars geboden prijzen zien. Bij Werkspot.nl reageren gemiddeld drie potentiële opdrachtnemers. De opdrachtgevers kiezen uiteindelijk zelf met welke vakman zij contact opnemen. Dit kunnen ze doen op basis van profiel, beoordelingen van andere consumenten en prijsindicatie. “Het blijkt dat de meeste consumenten daarbij niet voor de aanbieding kiezen met de laagste prijs”, constateert ING. “Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn vaak veel belangrijker.”

JPL Daktechniek & Klussenbedrijf

Eigenaar: Justin Likumahua

Medewerkers: 1

Werkzaamheden: daken, dakgoten, timmerwerkzaamheden, schilderen

Plaats: Leerdam

Kluswebsite: Werkspot

Actief sinds: 2008

Grootste opdracht: onbekend

Beoordeling klanten: 9,2 (rapportcijfer)

Reageer op dit artikel