nieuws

Groei van de staalproductie in Europese Unie steekt positief af

bouwbreed Premium

Groei van de staalproductie in Europese Unie steekt positief af

De staalproducenten in de Europese Unie hebben in oktober een volume vervaardigd van 14,9 miljoen ton. De productie lag 1,5 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Opvallend is de daling bij Europa’s grootste producent: Duitsland. Doordat Krupp tijdelijk capaciteit heeft stilgelegd nam de productie bij de oosterburen met 5,9 procent af tot 3,5 miljoen ton. Ook Italië, de tweede producten in de EU, levert flink in. De hoeveelheid van 2,1 miljoen ton betekent een daling van 5,4 procent. De krimp wordt grotendeels gecompenseerd door de met 15 procent tot 1,5 miljoen ton toegenomen staalproductie in Frankrijk. Andere grote groeiers – maar dan op een veel lager niveau – zijn Finland, Polen en Tsjechië, waar de volumes met 12 tot 19 procent stegen. In Nederland nam de productie met 2,7 procent toe tot 620.000 ton.

Over de eerste tien maanden van het jaar gemeten zit de staalproductie van de EU-landen 2,8 procent in de plus. Uit de Europese hoogovens kwam tot en met oktober volgens de Wereld Staalassociatie 142,6 miljoen ton. In Nederland groeide het volume bovengemiddeld met 4,4 procent. Aan de Europese top staat met een volume van 36,1 miljoen ton in tien maanden Duitsland, gevolgd door Italië (20,1 miljoen ton), Frankrijk (13,6 miljoen ton) en Spanje (12 miljoen ton).

De groei van 2,8 procent in de Europese Unie steekt positief af bij de ontwikkelingen in de andere grote staalblokken. Noord-Amerika kende in de eerste tien maanden een groei van 2,1 procent en komt uit op een hoeveelheid van 101,5 miljoen ton. Trekpaard is Mexico. Het land voerde zijn productie met 5,4 procent op tot 15,2 miljoen en is daarmee Canada (10,3 miljoen ton) ruim de baas. Grootmacht Verenigde Staten verhoogde zijn productie met 1,4 procent tot 73,7 miljoen ton.

In Zuid-Amerika viel Brazilië 0,7 procent terug tot 28,6 miljoen ton staal. Buurland Argentinië realiseerde een groei van 7 procent en vervaardigde 4,6 miljoen ton.

In het Verre Oosten ontwikkelt de staalindustrie zich momenteel rustiger dan in Europa. De groei bleef in de eerste tien maanden beperkt tot 2,3 procent. Het snelst rukt op Zuid-Korea, dat met een toename van 8,9 procent naar een volume van 59,5 miljoen ton sprong. China beperkte de groei tot 2,1 procent, goed voor een volume van 685,3 miljoen ton.

De snelste toename van de staalproductie is te zien in het Midden-Oosten: 7,7 procent. De grootste producent in de regio is Iran (13,5 miljoen ton).

Reageer op dit artikel