nieuws

Gezamenlijk belang verbeteren imago beton

bouwbreed Premium

De betonsector staat onder druk. Een aantal partijen heeft de handen ineengeslagen en het Betonplatform gevormd. Het traditionele onderscheid tussen de technieken, prefabriceren of in situ storten, verschuift naar de achtergrond. Het Betonplatform presenteert beton als duurzaam.

Dat gebeurt vandaag op de Betondag in de Doelen in Rotterdam. Daar overhandigt voorzitter van het Betonplatform Michiel Dankers de uitgave ‘Duurzaam beton – trending topics’ aan Hans Ramler, voorzitter van de Betonvereniging.

‘De samenleving wil duurzaam bouwen en duurzame bouwwerken. Daarbij speelt beton ongetwijfeld een belangrijke rol’, aldus Dankers in het congresprogramma van de Betondag. ‘Maar duurzaam bouwen in beton, daar was toch iets mee?’. De productie van cement vraagt veel energie en beton levert een forse bijdrage aan de CO2-uitstoot. Echter, ‘er is geen standaard recept voor duurzaam bouwen, dus ook niet met beton. Het is een kwestie van kiezen en overwegen, de expertise uit de betonsector daarbij delen en benutten’, aldus Dankers. ‘De publicatie biedt praktische handvatten om aanzienlijke resultaten te bereiken. Uiteraard met beton.’

Volgens Coen Smets van het Cement- en Betoncentrum uit ‘s-Hertogenbosch bestaat het Betonplatform al enkele jaren. “Maar het is nog niet zo op de voorgrond getreden. Deze uitgave is door alle vijf leden geschreven met de gezamenlijke boodschap ‘beton is duurzaam’. Het doel is de bewustmaking van keuzemogelijkheden. Nee, het is geen wetenschappelijk stuk, maar er staan wel voetnoten in. Het doel van het Betonplatform is het imago van beton te verbeteren en de toepassing te versterken.”

Minder materiaal

De uitgave ‘Duurzaam beton – trending topics’ geeft geen antwoord op de vraag wat de voorkeur heeft, bouwen met prefab beton of met in situ gestort beton. Beide passen in de circulaire economie, hebben een extreem lange levensduur, zijn veilig en dragen bij aan een comfortabel en energiezuinig gebruik, aldus de inleiding. De grote vormvrijheid van beton biedt mogelijkheden om met minder materiaal te bouwen. Dat wordt uitgewerkt in hoofdstuk 5.

Door het toepassen van ultrahogesterktebeton (uhsb) kan veel slanker en lichter gebouwd worden dan met normaal beton. Hoewel uhsb relatief meer cement bevat, is de CO2-footprint van een constructie meestal lager dan van gewoon beton. Nergens in de publicatie staat waarom prefab beton meer duurzaam zou zijn dan situ gestort beton, of andersom. Het is allemaal een kwestie van keuzes en ‘in veel bouwwerken worden prefab en gestort beton gecombineerd.’

Reageer op dit artikel