nieuws

Een veilige voordelige valondergrond: maar natuurlijk!

bouwbreed Premium

Gebruikte houten pallets zijn na versnippering en verdere bewerking een ideale valdempende ondergrond voor speelplekken. “Een mooi voorbeeld van hoe afval grondstof wordt, de gedachte achter de circulaire economie,” vindt Martin Sulimma, manager bij Dekowood, dat de pallets sinds een paar jaar succesvol hergebruikt.

“Oude gebruiksvoorwerpen krijgen een nieuw leven en onnodige afvalstromen worden voorkomen: een gedachte die het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ondersteunt en stimuleert in het regeerakkoord.” Sulimma realiseert zich dat veel mensen bij houtsnippers snel de associatie hebben met splinters. “Een misvatting. Door de manier waarop wij het versnipperde hout bewerken voelt het materiaal juist zacht en natuurlijk aan.”

FSC gecertificeerde houten pallets vormen de grondstof voor Dekowood. De pallets worden normaalgesproken na gebruik afgedankt en gaan als sloophout de verbrandingsoven in. Milieuonvriendelijk en onnodig, want dat gebruikte naaldhout van de pallets kan in een andere vorm nog jaren prima dienst doen. Een mooi voorbeeld van cradle-to-cradle denken, zoals dat gebruikelijk is bij Bruins & Kwast Biomass Management in Goor. Dekowood is onderdeel van het bedrijf waar duurzaamheid “in de genen” zit, omschrijft Sulimma. De pallets zijn afkomstig uit Nederland waardoor milieubelastend en duur transport moey nodig is. De pallets zijn gemaakt van A-kwaliteit naaldhout en worden in Goor gezeefd (om metaalresten te verwijderen), versnipperd, met restwarmte gedroogd en op milieuvriendelijke wijze gekleurd. Dat levert een natuurlijk ogende, veilige ondergrond voor speelplekken op. Uiteraard voorzien van een TüV-certificaat.

Verspreid over Nederland zijn inmiddels vele honderden speelplaatsen te vinden waar geen rubbertegels of zand onder de schommels en glijbaan liggen, maar versnipperde pallets. Een valondergrond van hout oogt natuurlijker en vriendelijker dan rubbertegels. Zowel in aanschaf, aanleg als in onderhoud pakt dit materiaal voordelig uit, zegt Sulimma. Zeker belangrijk nu schoolbesturen door een wetswijziging vanaf 1-1-2015 de financiële verantwoordelijkheid dragen voor het buitenonderhoud van openbare schoolpleinen.

Het natuurlijke materiaal klinkt langzaam in en voor het onderhoud betekent dit dat er onder bijvoorbeeld intensief gebruikte schommels alleen ‘af en toe’ wat geharkt moet worden. ‘De uitloop van het materiaal is zeer beperkt’ volgens Sulimma. “Pas na 4 tot 5 jaar is het nodig om een nieuwe bovenlaag aan te brengen.” Als het materiaal na een jaar of tien aan vervanging toe is, kan het eenvoudig en goedkoop worden verwijderd en is er weer een nieuwe toepassing mogelijk: als onkruidwerende bodembedekker op voetpaden of als compost in bijvoorbeeld een plantsoen. “Zowel verwijderen als aanbrengen is goedkoper dan bij kunstgras of rubbertegels.” Dekowood kan eenvoudig bij recyclingbedrijven worden aangeboden omdat het materiaal 100% natuurlijk is en milieuvriendelijk wordt gekleurd.

Dekowood verschilt nadrukkelijk van andere natuurlijk materialen als zand of versnipperde boomschors, zegt Sulimma. “Zand heeft als nadeel dat katten er graag in zitten. Ook slijt het speelmateriaal erg van zand. Bij scholen is het niet erg handig omdat kinderen zand het gebouw inlopen.” Sulimma vervolgt: “Boomschors bestaat uit grovere fracties. Daardoor verpapt het materiaal op den duur en wordt het een vieze smurrie. De vezels van Dekowood zijn behandeld met een milieuvriendelijk kleurpigment dat de houtvezels beschermt tegen vorst en regen en ervoor zorgt dat het materiaal niet ‘mols’ wordt. Bovendien is het onkruidwerend. Er ontstaan geen schimmels of paddenstoelen, zoals bij boomschors.”

Speelplekken met zand of boomschors zijn bovendien meestal niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelers. “Dekowood wordt na het versnipperen gedroogd en nadat het is aangebracht op een speelplek natgesproeid. Daardoor klinkt het materiaal in, hechten de vezels zich goed aan elkaar en wordt niet alleen de valdempende werking groter, maar is de ondergrond tegelijkertijd compact genoeg voor kinderwagens en rolstoelen.” Bij een test van de Nederlandse Stichting Gehandicapt Kind (NSGK) kwam Dekowood onlangs zeer positief uit de bus.

Voor een zo lang mogelijke levensduur is ook hier een goede drainage onder het materiaal belangrijk. Daarin verschilt het materiaal niet van een ondergrond met bijvoorbeeld rubbertegels. Sulimma: “Het hangt natuurlijk ook van de natuurlijke ondergrond af. Op een kleibodem is een laagje zand, fijn grind of granulaat eronder natuurlijk aan te bevelen. Dat bevordert de levensduur van dit product.” Gezien de kostprijs, het beperkte noodzakelijke onderhoud en het milieuaspect is Dekowood een ‘mooi product’ vindt Sulimma. “Het wordt in Nederland gemaakt, gebruikt én hergebruikt. Belangrijk nu de eisen op het gebied van duurzaamheid steeds meer worden aangescherpt en de budgetten voor onderhoud van openbaar groen blijvend onder druk staan.”

Lees meer op www.dekowood.nl

Reageer op dit artikel