nieuws

Chinese oproep tot duurzame hulp van pientere ingenieurs

bouwbreed

Nederlandse ingenieurs moeten een belangrijke bijdrage leveren om de grote problemen in de wereld op te lossen. De Chinees Wu Jianmin roept op tot samenwerking.

Nog nooit van Wu Jianmin gehoord? Vanaf begin jaren negentig was hij namens de Volksrepubliek China vijftien maanden ambassadeur in Nederland. Diezelfde functie vervulde hij in Frankrijk en bij de Verenigde Naties in New York. Tegenwoordig is Jianmin vice-voorzitter van het Chinese instituut voor innovatie en strategische ontwikkeling. Oftewel een topman met wiens aanwezigheid op het jaarcongres de ingenieursvereniging Kivi zich in de handen wreef.

“Van mijn minister van Buitenlandse Zaken kreeg ik in 1994 mee dat het goed zou zijn als de premier van Nederland naar China zou komen. Dat was nog nooit gebeurd. Na aankomst zocht ik contact met Wim Kok. Het antwoord was teleurstellend: premier Kok was te druk om mij te ontvangen.”

Jianmin hield vol, schoot de premier aan op een bijeenkomst en behoorde tot de delegatie die een jaar later Kok China liet zien. “Het bezoek gaf een geweldige impuls. Destijds bedroeg de handel tussen onze landen 2,8 miljard euro, tegenwoordig 70 miljard.”

De Chinese diplomaat noemt de grote veranderingen waaraan de wereld momenteel onderhevig is zonder precedent. “Vrede en samenwerking zijn een megatrend. In de tijd van de Koude Oorlog hadden we confrontatie. Ik sprak vorige week in Berlijn met Gorbatsjov. Je hoort veel pessimistische geluiden, over de crisis bijvoorbeeld. Maar de wereld is sinds de Val van de Muur veel meer vooruitgegaan. Nooit heeft de mensheid een zo sterke groei van het bruto nationale product meegemaakt.”

Als tweede megatrend noemt Jianmin de verschuiving van de machten. Het gebied rond de Stille Oceaan wordt steeds belangrijker en het veranderingsproces is nog niet ten einde. De derde megatrend is voor de Chinees de snelle toename van het aantal ontwikkelde landen, zoals Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika. Voor de eerste keer in de wereldgeschiedenis woont meer dan de helft van de wereldbevolking in ontwikkelde landen.

“De megatrends hebben een grote invloed op de groei van de steden, vooral in de delta’s. “De opkomst van de megasteden geven de ingenieurs nieuwe uitdagingen. Hoe houd je de mensen gezond, hoe zorg je voor voldoende voedsel? We praten veel over ecosteden. De westerse levensstijl blijkt niet duurzaam te zijn.”

Reageer op dit artikel