nieuws

Carrière: ‘Het heeft altijd gekriebeld om eigen baas te zijn’

bouwbreed Premium

Na vijftien jaar ervaring te hebben opgedaan bij aannemers en een ingenieursbureau in de wegenbranche, is Jeroen Thomassen (36) begonnen met zijn eigen bedrijf Jethec. Dat staat voor Jeroen Thomassen Engineering & Construct. Hij is afkomstig van Bruil infra/Verhoeve infra.

Vanwaar deze overstap?

“Meerdere puzzelstukken vielen ineen. Ik voelde me altijd al ondernemer binnen een onderneming. De laatste tijd verschilden we van inzicht en kwamen mijn ideeën niet overeen met de bedrijfsvoering. Dat heeft er mede toe geleid dat ik voor mezelf ben begonnen. Niettemin kijk ik met veel plezier terug op mijn loopbaan bij Bruil. Het heeft me gebracht tot wie ik nu ben. Een andere reden is dat bedrijven meer flexibiliteit willen in personeelsomvang en veel werken met tijdelijke krachten en ingehuurde kennis.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Het is de branche waarin ik altijd gewerkt heb en waarin ik een groot netwerk heb opgebouwd. In de advisering heb ik mijn beste momenten beleefd. Ik vind het ontzettend leuk om klanten te helpen bij het oplossen van vraagstukken. Vroeger wilde ik altijd agrariër worden. Dat is niet gebeurd, maar het heeft altijd wel gekriebeld om eigen baas te zijn. Ik ben in de wegenbouw terechtgekomen, maar dat ondernemerschap is altijd blijven trekken. Ik was altijd al een klein aannemertje, al bij vakantiewerk, waarbij ik bijvoorbeeld een klus voor tuinonderhoud aannam.”

Wat gaat u precies doen?

“Ik ga me concentreren op het aanbestedingstraject van wegenbouwprojecten. Aan de opdrachtgeverskant kun je denken aan het opstellen van vraagspecificaties en contracten, aan de aannemerskant aan het maken van een unieke aanbieding. De uitdaging zit in het bedenken van iets waar een ander niet op kan komen. Dat vraagt om creativiteit en durf. Het voordeel is dat ik meerdere rollen heb vervuld: advies, realisatie, prijsvorming en onderhoud. Met die componenten kun je een heel project overzien en weet je waar de risico’s zitten.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Komend jaar wil ik graag een project realiseren voor een overheid of grote private opdrachtgever. Ik heb altijd aan de andere kant van de tafel gezeten. Voorlopig wil ik voor mezelf werken en heb ik niet de ambitie om een groot adviesbureau op te zetten. Ik voel me vooral aangetrokken tot de inhoud, daar haal ik mijn voldoening uit. Wat is er nou mooier voor een wegenbouwer dan over je ‘eigen werk’ te kunnen rijden?”

Wat is het meest wennen als kersverse ondernemer?

“Dat ik geen backoffice heb. Alle vanzelfsprekendheden en facilitaire zaken uit een groot bedrijf zijn er niet meer. Je kunt niks delegeren aan collega’s.”

Reageer op dit artikel