nieuws

Beton ontsnapt aan paradigma ‘zwaar en met weinig treksterkte’

bouwbreed Premium

Beton ontsnapt aan paradigma ‘zwaar en met weinig treksterkte’

Innovatief beton kan heel licht zijn en supersterk (dan heeft het een hoge druksterkte en een hoge treksterkte). De prefab betonfabrikanten van Concrete Valley in Bergen op Zoom maken dat waar.

Concrete Valley bestaat uit drie ondernemingen: microbeton, Waco en mbX. Het bedrijf mbX (afkorting van microbeton extreme) ontwikkelt en produceert heel dunne e n lichte betonnen elementen. “Grensoverschrijdend, een overtreffende trap”, beschrijft commercieel manager Paul Jas deze innovatieve producten. “Neem bijvoorbeeld de gekromde panelen voor het dak van de terminal voor openbaar vervoer in Arnhem. Vervaardigd van hogesterktebeton. Ze worden tijdens de verharding in de mal vervormd. Het is specifiek beton, met fantastische eigenschappen, duurzaam en sterk.”

Plafondelementen

Op de volgende Bouwbeurs (Week van de Bouw) introduceert mbX weer iets nieuws: plafondelementen van beton. “We hebben een proefproductie gedaan en de panelen in ons eigen kantoor opgehangen. Met meegestorte haken, die in rails worden geschoven en geborgd. De plafondelementen zijn 60 bij 60 centimeter groot. Het beton is supersterk en superlicht. Het is gewapend met vezels”, aldus Jas. “We hebben nog geen naam voor het product bedacht.”

Het bedrijf Waco produceert duikers, maar levert bovendien op maat vervaardigde dunne, ranke bruggen en speciale fietstunnels van beton. “De producten uit Concrete Valley voor de infrastructuur zijn niet minder grensverleggend dan de betonnen plafondelementen en de gekromde panelen”, aldus Jas.

Groeien

Concrete Valley heeft een terrein van zo’n 8 hectare ter beschikking, met meerdere bedrijfsgebouwen. Het is onze opzet om Concrete Valley te laten groeien, bevestigt Paul Jas. Geïnteresseerde innovatieve prefab betonfabrikanten kunnen zich melden via www.concretevalley.nl

Reageer op dit artikel