nieuws

Bedrijven scholen hbo’ers bij voor beter bouwproces

bouwbreed Premium

Bedrijven scholen hbo’ers bij voor beter bouwproces

Bedrijven in de bouw en enkele aanverwante sectoren organiseren samen een post hbo-opleiding bouwprocesmanagement. Bedrijven waaronder ERA, Van Wijnen, Unica en Brink Climate Systems tekenen ervoor. Als rechtspersoon voor de opleiding is de Stichting Kennisoverdracht, Onderzoek en Ontwikkeling Bouwprocesmanagement (SKOOB) in het leven geroepen.

De ambitie is te zorgen dat bouwprocessen zo goed mogelijk verlopen, legt Harry Nieman van Nieman Bouwkwaliteit uit. Hij is een stuwende kracht achter het scholingsprogramma. Tijdens zijn activiteiten ten behoeve van bouwprojecten zag hij hoe op bouwplaatsen onnodig veel zaken misliepen. “De ene keer was dat omdat het logistieke proces niet in orde was, de andere keer schortte het aan het management, weer een andere keer was sprake van een gebrek aan bijvoorbeeld technische of juridische kennis.

Procesinnovatie is essentieel om de bouw beter te laten functioneren, is de overtuiging achter het initiatief. Vaart daarbij blijkt geboden. Temeer nu private kwaliteitsborging in 2015 een feit wordt, waardoor de verantwoordelijkheid van bouwpartijen verder toeneemt.

Communiceren

De cursisten leren hoe ze kunnen zorgen dat processen beter gaan functioneren. Aandacht komt er voor zaken zoals ketenintegratie en het Bouw Informatie Model. “Zeker. Dat krijgen de studente n allemaal mee. Maar de succesfactor van deze opleiding zit daarnaast in belangrijke mate in het leren goed samen te werken.” Nodig daarvoor is, legt hij uit, goed communiceren met anderen maar ook met zichzelf. Opdat mensen zich bewust zijn van zowel hun sterke als een zwakke punten.

De eerste lichting heeft het programma van circa anderhalf jaar erop zitten. Volgens Nieman zijn de studenten die hebben meegedaan zeer enthousiast. De volgende ronde staat op het punt van beginnen. Een leergang biedt plaats aan zestien deelnemers. Bij voldoende belangstelling, onderstreept hij, kan snel deels parallel een tweede leergang gaan lopen. De opleiding wordt gegeven in Baarn en bestaat uit een tweewekelijkse samenkomst en daarnaast enige zelfwerkzaamheid.

Stap

Jonge werkvoorbereiders domineren tot nu toe de instroom. Maar ook uit de installatiebranche, de adviesbranche en de corporatiesector hebben zich studenten aangediend. Behalve hun werkgevers hebben ze er zelf ook voordeel van, stelt Nieman. “Het is een nuttige stap in hun carrière.”

De bedrijven organiseren de opleiding zelfstandig. “Maar het idee is ontstaan op de Hogeschool Windesheim”, schetst Nieman. Hij is momenteel naast kwartiermaker voor private kwaliteitsborging een dag per week docent aan deze hbo-opleiding in Zwolle.

Reageer op dit artikel