nieuws

Analyse: Koorts loopt op bij nul-op-de-meter

bouwbreed

Analyse: Koorts loopt op bij nul-op-de-meter

Een steun in de rug voor alle bouwbedrijven die nul-op-de-meterwoningen aanbieden. Vanaf 1 januari 2015 mogen woningbezitters (renovatie) en woningkopers (nieuwbouw) 25.000 euro extra lenen als ze kiezen voor een nom-woning.

Het ontwikkelen van nul-op-de-meter tot standaard voor nieuwbouw moet hierdoor mogelijk zijn, juichte Platform31 vorige week na het nieuws. Waarom niet? Een nieuwe nul-op-de-meterwoning kost zo’n 15.000 euro meer in vergelijking met een standaard nieuwbouwhuis dat volgens het bouwbesluit (epc 0,6) gebouwd is.

De nul-op-de-meterkoorts heeft inmiddels een groot deel van bouwend Nederland in de greep. Steeds meer bouwbedrijven werken aan hun eigen nom-nieuwbouwvariant. De banken zijn er klaar voor en veel gemeenten omarmen de woning zonder energierekening.

Hoe stevig is herstel?

Toch zijn er nog een paar beren op de weg. De eerste is de woningmarkt. Die trekt aan, zeker. In het derde kwartaal van dit jaar werden volgens het Kadaster meer (nieuwe en bestaande) woningen verkocht dan sinds het laatste kwartaal van 2008 is voorgekomen: ruim 39.160. Maar hoe stevig is het herstel? Komt de groei van de laatste maanden vooral door een inhaalvraag? En hoe gaan de aangescherpte leennormen uitpakken? Sommige huishoudens kunnen na januari 28.000 euro minder lenen voor het kopen van een woning, bleek vorige week. Daarnaast stoppen de startersleningen, loopt de vrijstelling van schenkingen ten einde en krijgen we volgend jaar te maken met een lagere loan tot value. Een cumulatie van ongunstige maatregelen, verzuchten kenners.

Het zijn vooral de starters die straks meer eigen geld mee moeten brengen bij het kopen van een woning. Gelukkig is daar de extra nom-hypotheek die de kredietruimte met 25.000 euro verhoogt. Nee dus. Die leenruimte is er niet voor starters. Inkomens tot 32.000 euro krijgen van minister Blok geen nom-hypotheek. Tot verbazing van innovatieplatform Platform31.

Ver onder water

Het zijn dus vooral de doorstromers die gebruik zullen moeten maken van de nom-hypotheek. Maar een groot deel van deze groep staat ver onder water. Zouden de banken bereid zijn aan hen 25.000 euro extra uit te lenen? Dat valt te betwijfelen.

De verwachtingen over het gebruik van de nom-hypotheek moeten dan ook realistisch blijven. De extra hypotheek van 25.000 euro voor een nieuwe nul-op-de-meterwoning zal de concurrentiepositie van deze woning ten opzichte van een gewone nieuwbouwwoning zeker versterken. Maar het aanbod van deze woningen is voorlopig nog klein, en wat er aan nul-op-de-meterwoningen beschikbaar is, zal voor een beperkt deel van de geïnteresseerden bereikbaar zijn.

Reageer op dit artikel