nieuws

Voorman VVTB: Van mug wordt olifant gemaakt

bouwbreed

Voorman VVTB: Van mug wordt olifant gemaakt

Asbestverwijderaars die hun certificaat door gesjoemel verliezen, kunnen onder een andere naam makkelijk een nieuw certificaat aanvragen. Minister Asscher denkt het probleem snel te kunnen aanpakken met nieuwe regels.

‘Ministerie erkent lek in asbestregels’, kopte dagblad Trouw maandag. De krant baseerde zich onder meer op vertrouwelijke interne emails van het ministerie van Sociale Zaken. Uit de mails blijkt dat het vrij eenvoudig is om te ‘frauderen’ met certificaten: wie zijn certificaat verliest, kan onder een andere naam vrij makkelijk aan een nieuw papiertje komen.

Cor van der Zee baalt van de berichtgeving, omdat volgens hem van een mug een olifant gemaakt wordt. Hij is voorzitter van de Vereniging Verwijdering Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen, VVTB. “Ik heb het opgezocht. Dit jaar zijn er negen certificaten ingetrokken op verzoek van een certificerende instelling. In totaal zijn er ongeveer driehonderd certificaten in omloop. Waar praten we over?”

Aanpakken

Bedrijven die de boel belazeren, mogen twaalf maanden soortgelijke werkzaamheden niet verrichten. Van der Zee bevestigt dat het ontlopen van die straf vrij eenvoudig is: “Ik hoor in de markt natuurlijk ook wel wat. Je buurman kan voor jou een nieuw certificaat aanvragen. Ik vraag me alleen af wat je daartegen kunt doen. Als je bedrijf failliet gaat, kun je toch ook vrij gemakkelijk een nieuwe bv oprichten?”

Minister Asscher denkt daar anders over. Hij wil de geconstateerde problemen met nieuwe regels aanpakken: “We bekijken hoe we de regels voor asbestcertificaten zo kunnen aanpassen dat onwenselijke situaties in de toekomst worden voorkomen. Bijvoorbeeld door bij de aanvraag van een certificaat te kijken naar de personen achter de bedrijven, net zoals we dat doen bij uitzendbureaus. We verwachten de aanpassingen snel te kunnen realiseren.”

Asbestdeskundige Van der Zee vindt het prima dat Asscher de regels waterdicht probeert te krijgen, maar blijft sceptisch. “Natuurlijk moet je de partijen die de regels aan hun laars lappen niet vrij laten rondlopen, maar ik vraag me af wat het nut ervan is. Je weet toch over wie het gaat. Volgens mij kun je die paar partijen prima in de gaten houden. Als ze weer fouten maken, trek je weer hun certificaat in.”

Van der Zee wil benadrukken dat de asbestsector grote sprongen heeft gemaakt. “Er zullen altijd partijen zijn die het verkeerd doen, maar ik vind het vervelend dat de nadruk altijd wordt gelegd op de slechte jongetjes in de klas.”

Reageer op dit artikel