nieuws

Verhuurder moet energieprestatie garanderen

bouwbreed

Verhuurder moet energieprestatie garanderen

Een verhuurder van een woning zal de huurder de energieprestatie moeten garanderen. Dat is een van de voorwaarden voor toepassing van een energieprestatievergoeding.

Minister Blok wil het verhuurders mogelijk maken afspraken te maken met hun huurders over betaling van een energieprestatievergoeding als zij de woning zeer energiezuinig maken. Dat blijkt uit een wijziging van de uitvoeringswet huurprijzen woonruimte die momenteel ter consultatie de wereld in is gestuurd.

De wetswijziging is vooral bedoeld om het ombouwen van energieslurpende woningen tot nul-op-de-meter-huizen financieel mogelijk te maken. De investering wordt immers betaald door de verhuurder terwijl het voordeel van de lage energierekening voor de huurder is. De corporatie kan die investering niet terugverdienen doordat de wet in dit geval slechts beperkt huurverhoging toestaat.

Blok wil het nu mogelijk maken dat corporaties via een prestatievergoeding de investering wel kunnen terughalen. In ruil daarvoor eist hij echter wel dat corporaties de prestatie ook jaarlijks garanderen. De Energiesprong is blij dat de regeling er komt.

Reageer op dit artikel