nieuws

Van Wijnen in de clinch met bonden over inhouding atv

bouwbreed Premium

Van Wijnen in de clinch met bonden over inhouding atv

Van Wijnen en FNV Bouw en CNV Vakmensen liggen met elkaar in de clinch over de inhouding van atv-dagen. Voor de bonden is de inhouding van atv-dagen reden een rechtszaak te beginnen tegen het bedrijf. Dat laat al zijn 1400 werknemers twee atv-dagen inleveren.

Volgens FNV Bouw en CNV Vakmensen is dat illegaal, omdat het in strijd is met de cao. Bovendien zou de maatregel leiden tot oneerlijke concurrentie met bedrijven die zich wel aan de cao-afspraken houden.

Beide partijen stellen dat hun standpunt de steun heeft van het personeel. Directievoorzitter Cees van Bemmel laat weten dat in het kader van de crisis in overleg met de Centrale Ondernemingsraad is afgesproken dat iedere werknemer binnen de Van Wijnen-organisatie de genoemde twee atv-dagen inlevert. Dus niet alleen het bouwplaatspersoneel maar álle werknemers, voegt hij daar nog aan toe.

De vakbonden bestrijden de personele instemming. FNV Bouw meldt tijdens bijeenkomsten en op bouwplaatsen precies het tegenovergestelde te horen.

Noodzaak

Anders dan de directie zien de bonden ook geen noodzaak voor de maatregel. Ondanks flinke afschrijvingen over 2013, zo analyseert FNV Bouw, schrijft bouwbedrijf Van Wijnen nog steeds zwarte cijfers. “Bovendien is de financiële positie van Van Wijnen goed. Dat zegt het bedrijf ook in zijn eigen jaarverslag.”

Charley Ramdas, vice-voorzitter van FNV Bouw, vindt het nu de hoogste tijd om in actie te komen want: “Als elke werkgever zelf gaat bepalen wat hij met de cao doet, wordt de bodem eronder weggeslagen.”

Van Bemmel maakt duidelijk niet van plan te zijn toe te geven. “Als de vakbonden van mening zijn om tegen Van Wijnen een gerechtelijke procedure aan te spannen, dan wacht Van Wijnen dat af.”

Reageer op dit artikel