nieuws

Top corporaties voor de rechter

bouwbreed Premium

Top corporaties voor de rechter

Het Openbaar Ministerie gaat Henk Sligman, voormalig directeur-bestuurder van corporatie PWS (nu Havensteder) vervolgen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Ook Hubert Möllenkamp, oud-bestuurder van Rochdale, moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Met het dagvaarden van de twee oud-corporatiedirecteuren voor wie al vanaf 2005 respectievelijk 2009 een rechtsgang dreigde, lijkt de vervolging van van fraude verdachte corporatiebestuurders eindelijk op gang te komen.

Het Openbaar Ministerie heeft nog geen startdatum voor de rechtszaak tegen Sligman. “Dat is aan de rechtbank”, zegt de woordvoerder van het functioneel parket. De voormalige bestuurder van PWS, die in 2005 werd opgepakt voor vermeende miljoenenfraude via ABC-transacties, moet waarschijnlijk in 2015 voorkomen. De zaak tegen Hubert Möllenkamp start op 3 december van dit jaar met een regiezitting. De Amsterdamse corporatiebaas werd in 2009 uit zijn functie gezet en beticht van fraude en zelfverrijking.

Ze zijn niet de enige bestuurders die de gang naar de rechtbank moeten maken. Zeker zeven corporaties zijn de afgelopen jaren civiele claims begonnen tegen hun voormalige directeuren, of hebben die al (deels) gewonnen. Reden: fraude, zelfverrijking, valsheid in geschrifte en/of onbehoorlijk bestuur. Naast PWS en Rochdale gaat het voorlopig om Vestia, SGBB, Servatius, WSG en Rentree. Ook zijn er in het verleden schikkingen getroffen, onder meer met de oud-bestuurder van SWH (tegenwoordig Zayaz) en De Key.

Daarnaast liggen commissarissen bij zes corporaties civielrechtelijk onder vuur en wordt er bij een aantal corporaties onderzoek gedaan naar oneigenlijke betalingen bij treasurytransacties na de bekentenissen van de treasurymanagers van Vestia en, alweer, Havensteder. Mogelijk dat hier nog rechtszaken uit voortvloeien.

Havensteder-directeur Hedy van den Berk vindt het onbegrijpelijk dat het zo “enorm lang” moet duren voordat Sligman vervolgd wordt. “We krijgen er nog steeds vragen over. Het is bijna niet uit te leggen. We willen er zo snel mogelijk een streep onder zetten en zorgen dat het geld terugkomt en de schuldigen achterna gezeten worden.”

Rochdale ervaart van alle corporaties misschien nog wel de meeste last van het verleden. De Maserati van Hubert Möllenkamp werd het symbool voor de foute volkshuisvester. “Zo lang hij niet veroordeeld is, blijven we in een soort vacuüm zitten”, zegt Nico de Leeuw, woordvoerder van de Amsterdamse corporatie. “Het verleden achterhaalt ons elk moment als een spook.”

Möllenkamp verscheen in juni voor de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties, die morgen met haar eindrapport komt. Bij Rochdale volgden de medewerkers gezamenlijk in de kantine het verhoor. “Er is met verbazing gekeken hoe deze man echt totaal niet het idee had dat hij een dingetje fout had gedaan”, zegt De Leeuw. “Wat er in de kantine geroepen is, ga ik niet zeggen, maar er leeft nog veel woede in de organisatie.”

Lees verder: de echte beproeving komt nog

Reageer op dit artikel