nieuws

‘Thermisch gemodificeerd essen doet het goed als gevelbekleding’

bouwbreed Premium

‘Thermisch gemodificeerd essen doet het goed als gevelbekleding’

Thermisch gemodificeerd essenhout doet het goed als gevelbekleding, meent Andries van Eckeveld van adviesbureau Innovita uit Woerden. Goekoop is het met ruim 70 euro per vierkante meter rabatdelen volgens de projectleider niet. Maar mits goed onderhouden gaat het in zijn verwachting 25 tot 50 jaar mee.

Thermisch gemodificeerd Noord-Amerikaans essenhout wordt al langer gebruikt voor onder meer terrassen en galerijen. Het materiaal doet het ook goed als gevelbekleding. De thermische modificatie maakt het minder gevoelig voor krimpen en uitzetten zodat een beklede gevel er strak blijft uitzien. Een gevel doet dat wanneer het hout op een regelwerk wordt aangebracht zodat de achterkant van de bekleding geventileerd wordt en wanneer het resultaat goed wordt onderhouden.

Bij het onderhoud van houten bouwdelen gaat het vaak verkeerd, constateert Van Eckeveld; de reden dat weer en wind er na verloop van tijd vat op krijgen en ze grijs verkleuren. Het kan mede een reden zijn dat opdrachtgevers liever kiezen voor een gevelbekleding uit vollekernplaten zoals Trespa. Die zijn ook te krijgen met een houtprint. Op twintighoog valt het niet op dat het geen echt hout is maar van dichterbij wel, vindt Van Eckeveld. “De prijs voor vollekernplaten is weinig minder dan die voor het thermisch gemodificeerde essen.”

Detaillering

Het thermisch gemodificeerde hout voldoet aan duurzaamheidsklasse 1. De verwerking ervan stelt evenwel eisen om duurzaam te blijven. Die eisen houden verband met onder meer de detaillering van de gevel. De uitvoering ervan moet voorkomen dat het hout bloot staat aan een overmaat aan vocht. Geïnteresseerden kunnen voor zulke bijzonderheden te rade gaan bij Natuurlijk Geveladvies van adviesbureau Innovita.

Proefprojecten moeten uitwijzen of met thermisch gemodificeerde essen ook constructies als parkbruggen te maken zijn, zegt Van Eckeveld. Onderzoek moet intussen ook leren of andere houtsoorten op dezelfde manier bestendig te maken zijn als essen. “Dat zou bijvoorbeeld naaldhout kunnen zijn of tropische houtsoorten die nu niet in onder meer Europa worden gebruikt omdat ze te weinig weestand hebben tegen het klimaat.”

Het proces waarmee het hout wordt behandeld, komt in grote lijnen overeen met dat waarmee Platohout wordt gemaakt. Warmte en stoom geven het behandelde hout zijn typische eigenschappen. De behandeling gaat volgens Van Eckeveld niet ten koste van de sterkte en taaiheid.

Reageer op dit artikel