nieuws

Tenderklachten stapelen zich op

bouwbreed Premium

Tenderklachten stapelen zich op

Klachten over aanbestedingen dreigen op een hoge stapel te belanden. Daarvoor waarschuwt de commissie die minister Kamp in 2013 installeerde om aanbestedingen ordentelijk te laten verlopen.

Joop Janssen, voorzitter van de Commissie van Aanbestedingsexperts bevestigt dat het aantal klachten over aanbestedingen toeneemt. “In de laatste acht maanden ontving de Commissie evenveel klachtenformulieren als in de elf maanden daarvoor.” De teller staat nu op 145 klachten met meer dan 350 deelklachten.

Janssen reageert hiermee op Fred Schoorl, directeur van de architectenbond BNA, die vorige week in Cobouw zei: “Aanbesteden is soms net Russische roulette. Als je als inschrijver drie keer pech hebt, val je om.” Schoorl riep minister Kamp (economische zaken) op de Commissie van Aanbestedingsexperts “moreel en financieel” extra te ondersteunen. De werkgeversorganisatie VNO NCW en MKB Nederland sloten zich daar maandag bij aan.

Morele steun komt Janssen niet tekort. De toename brengt volgens hem wel de snelheid van afhandeling in gevaar. “Wij zullen ons bestaansrecht moeten bewijzen en gezag moeten verdienen. Maar als we niet oppassen, gaan we aan ons eigen succes ten onder. Voor de komende tijd wordt het een hele uitdaging om de groei te managen, zodanig dat we de snelheid erin kunnen houden of die zelfs kunnen verbeteren. Met de huidige capaciteit lijkt dat niet te lukken. Als we daar met vereende krachten iets aan kunnen doen, dan zou dat mooi zijn.”

In de Tweede Kamer zit niet iedereen te wachten op een extra financiële ondersteuning van de Commissie. “Het is makkelijk om te roepen dat er geld bij moet”, zegt Erik Ziengs van de VVD. Kees Verhoeven van D66 overweegt wel om te pleiten voor extra middelen. Verhoeven signaleert dat er nog veel mis gaat in de aanbestedingspraktijk. Hij stoort zich vooral aan gemeenten die tegen de regels in opdrachten clusteren. “Je hoort nog steeds dat gemeenten denken: ‘massa is kassa’ en grote opdrachten in de markt zetten. ‘Dat scheelt de belastingbetaler geld’, voeren ze aan. Dat klinkt leuk, maar aanbesteden is geen kostenbesparend instrument.” Tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken, dinsdagavond, wil Verhoeven van de minister weten hoe hij de problemen denkt aan te pakken.

Buitenlandse interesse

Het afhandelen van aanbestedingsklachten buiten de rechtszaal om geniet inmiddels buitenlandse interesse. Janssen: “Met name vanuit Engeland is serieuze belangstelling. Het is niet uitgesloten dat de Commissie een Nederlands exportproduct zal worden.”

Lees het interview met Joop Janssen, voorzitter van de Commissie van Aanbestedingsexperts

Bekijk de schriftelijke antwoorden van het Klachtenloket aanbesteden 

Reageer op dit artikel