nieuws

Tegen Verhagen kun je eigenlijk geen nee zeggen

bouwbreed Premium

Tegen Verhagen kun je eigenlijk geen nee zeggen

Hoe hij het voor elkaar krijgt? Alexander Pechtold denkt zijn geheim te kennen. Niemand kan na woensdag in elk geval nog ontkennen dat Maxime Verhagen het verschil voor de bouw kan maken in het epicentrum van de macht. Blok, Schultz, Kamp, Bussemaker en nagenoeg alle fractievoorzitters laten zich met een bordje in de vorm van een pijl voor de bouwkeet van Bouwend Nederland fotograferen, maken een praatje of gaan binnen het debat aan met aannemers.

‘Bouwend Nederland is niet zichtbaar genoeg.’ ‘Bouwend Nederland opereert te veel vanuit een ivoren toren.’ ‘Bom onder Bouwend Nederland.’ Het waren nog niet zo lang geleden die haast ongrijpbare donkere wolken boven het Bouwhuis in Zoetermeer die de grootste aannemersvereniging van het land maar niet wist te verdrijven. Tot zij in de zomer van 2014 besloot een bouwkeet pal voor deur van de Tweede Kamer te stationeren.

‘De bouw maakt het’, geen toerist of politicus die het Plein in Den Haag betreedt, ontkomt aan die boodschap. Voor je het weet krijg je een bord met een bouwleuze erop in je hand gedrukt en sta je lachend enigszins ongemakkelijk op de foto. Schultz, Kamp, Pechtold, Samsom en volstrekt onbekenden ‘tuinen er in’. Toegegeven, CDA-lijstrekker Buma had na zijn eenmalige bezoek aan de bouwkeet van ongeveer zes bij zes een sluiproute gevonden. En minister Kamp reed na zijn fotomomentje dinsdag een dag later ook met een klein boogje om het tijdelijke optrekje van Verhagen heen.

Nee, de tijd van gemopper en chagrijn zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Zelfs Jacques Monasch van de PvdA, die in de afgelopen jaren niet onder stoelen of banken stak dat hij niet zo gecharmeerd was van de lobbyaanpak van Bouwend Nederland, tovert op dag drie van de bouwkeet een lach op zijn gezicht. In drie woorden vat hij het initiatief als volgt samen: “Origineel en geslaagd.”

Op het programma staat een besloten debat in de bouwkeet tussen bestuur en fractievoorzitters. Vier zullen er komen: Kees van der Staaij (SGP), Diederik Samsom (PvdA), Bram van Ojik (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66). Maxime Verhagen is trots op de vangst. “Er komen zoveel wetten op ons af. Hier kunnen wij begrip kweken voor onze belangen. En natuurlijk zou het fijn zijn als het kabinet een beetje extra in de bouw kan investeren.”

SGP’er Van der Staaij is de eerste politiek leider die zich meldt bij de bouwkeet op de aangename najaarsdag. Hij is lovend: “Ik vind dit fantastisch. Het is goed dat ze hier geen klaagmuur bouwen, maar op een positieve manier aandacht vragen voor de bouw en de dialoog aangaan. Of het kabinet genoeg doet voor de bouwsector? Nooit zal ik zeggen dat iets genoeg is. Ik verwacht in de keet wat extra huiswerk mee te krijgen.”

Na het kiekje, benadrukt Samsom van de PvdA dat er twee werkelijkheden zijn. “Je hoort dat het weer iets aantrekt, maar er heerst ook een vrij groot gevoel van urgentie. Er is nog iets nodig. Wat? Wij kunnen onze eigen bouwopdrachten versnellen.” Seconden later is het hoge woord eruit: regeringspartij de PvdA wil het MIRT verlengen tot 2040. Dat gaat om miljarden. Voor de toekomst noodzakelijke bouwprojecten kunnen in dat geval naar voren worden gehaald. “Ja dat is nieuws”, garandeert Samsom. “Je mag me quoten.”

Na de discussie in de keet uiten ook Van Ojik en Pechtold hun waardering voor het ‘nieuwe lobbyen’. “Het klinkt stom. Maar als ik een uitnodiging krijg om ergens een broodje te doen in Utrecht, geloof ik het vaak wel. Dit hier, zo bij ons op de stoep is ideaal”, zegt Van Ojik.

Pechtold denkt er precies zo over: “Dit is leuk, makkelijk en lekker dichtbij.” Hij kent het geheim van de smid: “Verhagen is op een prettige manier activistisch. Tegen Verhagen kun je eigenlijk nooit nee zeggen. Dat is het probleem.”

Reageer op dit artikel