nieuws

Stalen dakelementen met strakke lijn

bouwbreed Premium

Stalen dakelementen met strakke lijn

“Een antwoord op de strakke dakpannen van Lafarge en Monier.” Dat zegt Anton van Oostrom over de nieuwe lijn stalen dakbedekkingselementen Quadro van Icopal. De elementen bieden uitkomst als de dakconstructie te licht is voor pannen. Als eerste in Nederland zijn een vrijstaande woning en garage in Leek bij Groningen met Quadro ‘dakpanelementen’ gedekt.

“De woning had bitumen shingles op dakbeschot van houten delen. De aannemer W. de Wit en Zn. uit Boerakker merkte terecht op dat de constructie van houten spanten en gordingen te licht was voor het dekken met dakpannen. Die wegen 40 tot 45 kg/m 2 . Stalen elementen wegen 4,5 tot 7 kg/m 2. Toen we de aanvraag kregen, hebben we de nieuwe lijn Quadro dakpanelementen gesuggereerd”, vertelt Van Oostrom, account manager bij Icopal in Groningen. De aannemer heeft eerst een laag pir-isolatie (polyisocyanuraat) aangebracht. Daaroverheen een dampopen maar waterdicht Monarperm folie. “Staal is dampdicht, dus kan condens optreden. Dat vereist een waterdicht onderdak”, licht Van Oostrom toe.

Twee Quadro dakpanelementen meten exact één vierkante meter. Dat is iets groter dan de bestaande Decra dakbedekkingselementen van Icopal (2,15 elementen per m2). De panlatafstand is vergroot van 36,8 naar 39,8 centimeter. Maar de bevestigingsmethode is dezelfde gebleven: nagels met een schroefkop, zodat het eenvoudig is een element te vervangen.

Hulpstukken

Omdat het dakvlak iets omhoog komt door de isolatie, zijn de details van de daken in Tolbert aangepast. “We hebben wijzigingen in de hulpstukken aangebracht”, aldus Van Oostrom. “Het noksysteem is veranderd. Vroeger gebruikten we een ruiter, nu bevestigen we de nok op de panlatten. Hij is voorzien van bijengaas om ongedierte te weren. Alle Quadro elementen en hulpstukken zijn geprefabriceerd, maar ze worden op de bouwplaats geknipt en gevouwen. Ze zijn voorzien van inkepingen, waardoor de vlakken makkelijk in de juiste hellingshoek gezet kunnen worden.”

Bij de woning en garage in Tolbert zijn verholen goten toegepast, uitgevoerd met hulpstukken en de loden loketten van de schoorsteen. Onder de onderdorpels van de dakkappellen zijn de hulpstukken bijna horizontaal gezet.

Icopal levert de Quadro dakpanelementen via de bouwmaterialenhandel of direct aan grote klanten, meldt Van Oostrom. “In Scandinavië wordt heel veel met stalen dakpanelementen gewerkt. In Nederland blijft het een alternatief voor licht geconstrueerde daken. Het is ook mogelijk dat een architect voor de strakke lijn kiest.”

Reageer op dit artikel