nieuws

Schuldenlast Imtech loopt verder op

bouwbreed Premium

Schuldenlast Imtech loopt verder op

Imtech heeft tot en met augustus een omzet van ruim 2,5 miljard euro geboekt. De schuld liep daarbij echter flink op. De orderintake bleef op peil. De technisch dienstverlener had eind augustus een nettoschuld van 1146 miljoen euro. Dat is 108 miljoen euro meer dan twee maanden eerder, meldt het concern in aanloop naar de buitengewone aandeelhoudersvergadering.

De stijging was onder meer het gevolg van herfinancierings- en rentekosten. De orderintake is op peil gebleven, al hadden sommige onderdelen van het bedrijf nog wel last van de negatieve publiciteit die de onderneming de voorbije maanden kreeg. De directie van de technisch dienstverlener sluit niet uit dat dit effect nog enkele maanden aanhoudt.

Imtech maakte eind augustus bekend dat het zijn ICT-divisie voor 225 miljoen euro verkoopt aan de Franse bouwer Vinci. De deal zal medio november worden afgerond. Dan komt ook het geld binnen. Imtech heeft ook zijn belang in IHC Systems verkocht, een samenwerkingsverband met scheepsbouwer IHC. Dit levert het concern in het derde kwartaal een boekwinst op van ongeveer 12 miljoen euro.

Uitgifte

Een ruime meerderheid van de aandeelhouders stemde gisteren in met de uitgifte van 600 miljoen euro aan nieuwe aandelen. Het concern meldt dat de overige details, zoals de prijs en het aantal uit te geven aandelen, op het moment van de lancering van de emissie bekend worden gemaakt. De technisch dienstverlener meldde gisteren ook dat er een speciaal fonds komt voor gedupeerde particuliere aandeelhouders. Zij zullen deels worden gecompenseerd. De oprichting van het fonds, waarvan de omgang niet bekendgemaakt werd, is de uitkomst van een schikking die het bedrijf trof met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De pot wordt gevuld door Im­tech zelf en accountant KPMG. Ook de teruggestorte bonussen van het voormalige bestuur worden in het fonds opgenomen.

De accountant benadrukt in een schriftelijke toelichting dat deelname aan het fonds “zeker geen erkenning van aansprakelijkheid” of gebrekkige controle is. Volgens Imtech-topman Gerard van de Aast is de regeling een “belangrijke stap bij het achter ons laten van het verleden”.

Reageer op dit artikel