nieuws

Rijk leent geld uit voor energiezuinig maken woningen

bouwbreed

Rijk leent geld uit voor energiezuinig maken woningen

Verhuurders die minimaal vijf woningen zeer energiezuinig willen maken, kunnen hiervoor een lening aanvragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Blok (wonen) heeft hiervoor 75 miljoen euro beschikbaar gesteld in het fonds Energiebesparing Huursector. Dit maakt deel uit van het woonakkoord dat in 2013 werd gesloten.

De woningen moeten worden gerenoveerd door middel van energiebesparende maatregelen. Als het gaat om sociale huurwoningen van corporaties, dan geldt dat ze na de renovatie minstens energielabel A+ moeten hebben. Huurwoningen van andere verhuurders en vrije sector huurwoningen van corporaties moeten minimaal energielabel A hebben. De leningen zijn bestemd om een kwart van de renovaties te betalen.

Volgens het ministerie kan het verstrekken van de leningen ertoe leiden dat verhuurders zo’n 300 miljoen euro gaan investeren in renovaties. Sociale verhuurders mogen de lening combineren met subsidie voor energiebesparing, mits wordt voldaan aan de eisen van beide regelingen. De leningen kunnen vanaf 6 oktober worden afgesloten door corporaties. Andere woningverhuurders kunnen vanaf 17 november een lening afsluiten.

Reageer op dit artikel