nieuws

Reclamemast Zwolle van slingerbeton

bouwbreed

Reclamemast Zwolle van slingerbeton

Bij de vestiging van het woonwarenhuis Ikea in Zwolle is een reclamemast van geslingerd beton geplaatst. De twee delen van de holle mast zijn vervaardigd door het beton te centrifugeren in een draaiende mal. De fabrikant, Europoles in Duitsland, spreekt van ‘Schleuderbeton’.

“De mast bestaat uit twee delen van elk 20 meter”, aldus projectmanager Jan Wessels van Boorsma Consultants uit Drachten. “Ze zijn met een uitwendige, maar amper zichtbare boutverbinding met elkaar verbonden. De twee delen zijn afzonderlijk voorgespannen. De mast loopt naar boven taps toe, dat oogt slanker. De wanddikte van de ronde betonnen mast is onderaan 15 centimeter en bovenaan 12 centimeter. Hij is gemaakt van hogesterktebeton, met een druksterkte van 85 tot 90 N/mm2. Naast de voorspanning bevat hij wat wapening. De mast staat op een ronde betonnen poer, onderheid met twaalf palen, die zowel druk als trek opnemen. Het zijn gewone prefab betonnen palen, maar extra lang, over de hele lengte gewapend en in de zandlaag geheid. De trekkracht is overigens klein, want de poer is zwaar.”

Bij de vestigingen van Ikea in Delft en Haarlem zijn een aantal jaren geleden vergelijkbare betonnen masten geplaatst. Volgens Wessels is het een verstandige keuze, want een betonnen mast heeft een levensduur van vijftig tot zestig jaar. Anders dan een stalen mast, waarvan de coating na zo’n twintig jaar moet worden onderhouden.

De investering in een mast van geslingerd beton valt wel mee, stelt Wessels. De aanschaf kost ongeveer evenveel als een stalen variant, maar gedurende de levensduur vraagt een betonnen mast beduidend minder onderhoud. De mast in Zwolle heeft een ladder en een inspectiepad achter de driehoekige staalconstructie bovenin met vlakken van 16 meter breed en 4 meter hoog, gespannen doeken en led-verlichting. Wessels: “We hebben wel meer masten begeleid, maar dit is de eerste mast van beton van deze grootte.”

Slingerbeton is geen noviteit, maar komt in Nederland relatief weinig voor. Volgens Roland Kastner, bedrijfsleider bij Europoles in Neumarkt in Duitsland, kunnen ronde, ovalen en zelfs rechthoekige masten geslingerd worden. Tot een lengte van 35 meter uit één stuk. Het slingerproces duurt zo’n 10 minuten, waarbij de mal roteert met 600 toeren per minuut. De mortel wordt daardoor tegen de buitenmal gedrukt met een kracht, twintig maal zo groot als de zwaartekracht. Daardoor ontstaat een holle mast.

Het beton wordt door het centrifugeren extra goed verdicht en krijgt een schoon oppervlak met weinig poriën. De dekking van de wapening mag gereduceerd worden tot 2,5 centimeter.

Reageer op dit artikel