nieuws

Proefkamer toont toekomst ‘Belastingbunker’

bouwbreed

Proefkamer toont toekomst ‘Belastingbunker’

’Een betonnen bunker’, zo kan het voormalige belastingkantoor bij het spoor- en busstation van Roermond het beste worden omschreven. Het tijdelijke project Rura Nova laat zien hoe de ruim 5000 vierkante meter brutovloeroppervlak er na een duurzame herbestemming uit kan zien.

Rura Nova is in de woorden van de nieuwe eigenaar een ‘experience centre’ dat onder de noemer De Proefkamer toekomstige gebruikers laat zien wat er zoal mogelijk is in het vroegere Rijkskantoor. Een groot aantal bedrijven presenteert daarvoor op een kleine 500 vierkante meter uiteenlopende producten en diensten voor de herbestemming die het leven moet terugbrengen in het ‘belastingkantoor op het spoor’ zoals het gebouw in Roermond heet. De Proefkamer geldt ook als model om vergelijkbare (Rijks)kantoren elders in het land te herbestemmen tot bijvoorbeeld woon-, werk- en winkelgebouw. De exposanten proberen ondermeer duidelijk te maken wat akoestiek met het gevoel doet, hoe daglicht als lichtbron kan worden gebruikt en hoe de gezondheid van de gebruikers leidend kan zijn in de herbestemming.

In het geval van Roermond is het een niet te missen gebouw dat al een aantal jaren leeg staat. Met een breedte van 65 meter domineert het in het stadsbeeld. Het kantoorpand uit de jaren tachtig oogt ook gesloten omdat ongeveer de helft van de gevel dicht is. Het is ook een solide gebouw, zegt Manon Huijbregts van eigenaar Huijbregts Beheer en initiatiefnemer van De Proefkamer: “Het is zo degelijk geconstrueerd dat het gewoon zal blijven staan wanneer de rest van Roermond allang is ingestort.

Dat is mede de reden dat de architecten van het Amsterdamse bureau van Paul de Ruiter de bestaande constructie zoveel mogelijk willen hergebruiken. “Dat is ook de meest duurzame manier van herbestemmen”, zegt Willem-Jan Landman die namens het bureau het woord voert. Voor het resultaat wordt geen Breeam- of Leed-certificaat afgegeven. Voor de aanpak wordt wel de filosofie achter Breeam en Leed gebruikt. De aanpak begint pas wanneer er voldoende gebruikers zijn. “Over een half jaar verwachten we voldoende gegadigden te hebben”, zegt Huijbregts.

Architectenbureau Paul de Ruiter en Klictet Installatieadvies ontwikkelden een duurzaam herontwikkelingsplan. “De installateur is er vanaf het begin bij betrokken om tot een integraal plan te komen en zo tot een optimaal binnenklimaat, energieverbruik en ventilatiesysteem te komen”, zegt Landman. In het plan zijn voorzieningen opgenomen voor warmte en koude uit de bodem. Deze installatie is nog niet helemaal compleet. De bron en de bijbehorende aansluitingen worden pas gemaakt wanneer de gebruikers kiezen voor deze techniek van energievoorziening.

Het plan voor Rura Nova bestaat tot nog toe in de vorm van een schetsontwerp waarvoor de architecten van De Ruiter een aantal plattegrondstudies uitvoerden. “De duurzame herbestemming van het vroegere belastingkantoor moet het gebouw meer openheid geven en beter laten aansluiten op de omgeving”, zegt Landman. Met dat in gedachten wordt de bestaande entree halverwege het gebouw uitgebroken en doorgetrokken naar het busstation aan de achterkant van het kantoor. Meer openheid hoopt de ontwikkelaar te krijgen door het bestaande metselwerk van de gevel te halen en te vervangen door glazen panelen. Op de plek van de raamopeningen komen kozijnen met uitzetramen waarmee de gebruikers zelf het binnenklimaat kunnen regelen. Op de andere plekken komen panelen uit groen gekleurd glas die de indruk van een transparante gevel wekken. Waar mogelijk komen in de gevel zonnepanelen. De kopgevels krijgen begroening die het duurzame karakter moet benadrukken. Tussen het groen komen ook nestkastjes voor de vogels die dat karakter nog eens extra moeten benadrukken.

Het gebouw krijgt in de woorden van Landman en Huijbregts ‘een multifunctionele invulling’. Op de begane grond moeten winkels en andere openbare publieksvoorzieningen komen. De verdiepingen kunnen opgaan aan wonen en werken.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Huijbregts Beheer

Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter

Installateur: Klictet Installatie-advies

Opening De Proefkamer: 24 november

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels