nieuws

Ontwikkeling windenergie op land verloopt vlot

bouwbreed Premium

Ontwikkeling windenergie op land verloopt vlot

Negen van de twaalf provincies hebben gevorderde plannen voor de ontwikkeling van windenergie op land.

Friesland, Groningen en Drenthe hebben van minister Kamp (economische zaken) toestemming gekregen hun plannen hiervoor pas per 1 januari in te leveren. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Verder blijkt uit de brief dat uiteenlopende projecten in de diverse provincies gestalte beginnen te krijgen. Uiterlijk in 2018 moet worden begonnen met de bouw van grootschalige windturbineparken met een totale capaciteit van 6000 megawatt.

Zorgvuldige keuzes

Om de besluitvorming over waar de opwekking van windenergie wordt gerealiseerd te ondersteunen, is de rijkscoördinatieregeling in het leven geroepen. Deze moet ervoor zorgen dat zorgvuldige keuzes worden gemaakt voor de plek waar windparken verrijzen. Dit is nodig omdat de windfabrieken vaak een grote impact hebben op de omgeving.

Door deze werkwijze zijn de mogelijkheden om windparken te realiseren behoorlijk versneld, zonder dat de inspraakmogelijkheden van belanghebbenden in het geding zijn gekomen, stelt minister Kamp.

Reageer op dit artikel