nieuws

Omega-profiel vervangt plankje bij verse kitvoeg

bouwbreed

Omega-profiel vervangt plankje bij verse kitvoeg

Het vertrouwde plankje op een verse kitvoeg die nog niet mag worden belopen, is te vervangen door een omga-profiel van karton of kunststof. Ook handig ter bescherming van verticale dilatatievoegen.

Het is heel gebruikelijk om een voeg tussen bijvoorbeeld de betonplaten van een galerij na het kitten tijdelijk te beschermen met een plankje. Maar echt veilig is dat niet voor de mensen die er over lopen. Niet voor de bewoners en bezoekers van de woningen aan de betreffende galerij, maar ook niet voor de bouwvakkers die er tijdens de renovatie – of tijdens de nieuwbouw – aan het werk zijn. Michaël Dussel is er zelf ook wel eens over uitgegleden: “Over een plankje dat ik nota bene zelf over een voeg had gelegd. Een paar jaar geleden ben ik dan ook serieus gaan nadenken over een betere manier om zo’n voeg tijdelijk af te dekken.”

Zo kwam de eigenaar van kitbedrijf Sealduss uiteindelijk uit op de Voegprotector, een omega-profiel met een lengte van 100 centimeter. Het profiel heeft twee stroken die met dubbelzijdige tape kunnen worden vastgezet. Aan deze liggende stroken zitten opstaande stroken die het afdekkende horizontale deel dragen. Het geheel is afgewerkt met rode en witte strepen en waarschuwende pictogrammen. De nieuwste uitvoering krijgt bovendien een wit vlak met de tekst ‘verwijderen na – – – ‘, zodat de kitter niet meer hoeft terug te komen om zelf de protectors te verwijderen. Het profiel is ook bruikbaar ter bescherming van verticale voegen: “We hebben eens bij een school in het metselwerk de dilatatievoegen vervangen. De volgende dag moesten we terugkomen, want al die kinderen hadden met hun vingers in de kit gezeten.”

De vinding is nu productierijp en Dussel heeft inmiddels ook een producent. “Ik heb het erg druk met mijn bedrijf en ben dus nog niet echt aan promotie toegekomen. Op korte termijn komt onze website www.voegprotector.nl in de lucht. Als iemand daar een bestelling plaatst, kan ik de producten binnen een week aangeleverd krijgen. Uiteindelijk wil ik ze natuurlijk ook op voorraad hebben, maar in dit stadium ga ik er niet zomaar duizend laten maken.”

In eerste instantie komt de Voegprotector in twee versies van karton op de markt, allebei met een lengte van 100 centimeter. Een lage van 10 centimeter breed voor gewone voegen van 10 tot 30 millimeter en een wat hogere die 15 centimeter breed is, bedoeld voor zogeheten brugvoegen. De prijs zal tussen de 2 en 2,5 euro liggen. De profielen worden voorgevouwen geleverd zodat ze zonder verdere handelingen zijn te plaatsen. “Ik heb gekozen voor karton, omdat uit gesprekken bleek dat een wegwerpuitvoering van karton in de praktijk het handigste zou zijn. Maar ik heb ook een producent die ze in kunststof voor me kan maken. Je hoeft trouwens geen kunststof te nemen tegen de regen, want ze zijn ook leverbaar in watervast karton.”

Eventueel zijn de profielen ook te koop zonder dubbelzijdige tape. Dussel: “De uitvoering met dubbelzijdige tape kun je maar één keer gebruiken. Bijvoorbeeld voor een klein project. Maar als een groot bouwbedrijf voegen wil kitten op twee verdiepingen, dan zou je ze op een verdieping met betontape vast kunnen zetten, op de hoeken of op de lange randen. Dan zijn ze daarna nog een keer te gebruiken op die andere verdieping.”

Octrooinummer: NL2013387

Houder: Sealduss, Lelystad

Uitvinder: M. Dussel

Reageer op dit artikel