nieuws

Oliemarkt dwingt Fugro tot ingrijpen

bouwbreed Premium

Oliemarkt dwingt Fugro tot ingrijpen

Fugro hijst de stormbal. De dalende olie- en gasprijzen dwingen de bodemspecialist tot ingrijpende keuzes.

Het ingenieursbureau uit Leidschendam stelt zijn winstdoelstellingen tot 2017 bij en zal dit jaar geen dividend uitkeren. De beurs reageerde woensdagochtend fel met een koersval van 25 procent. Vergeleken met mei, toen een aandeel Fugro nog 74,72 euro waard was, is de prijs met twee derde gekelderd.

“Fugro heeft in zijn geschiedenis vaker grote veranderingen op de oliemarkt meegemaakt, zowel in de jaren tachtig als in de jaren negentig. We zijn daaraan gewend”, zegt bestuursvoorzitter Paul van Riel. “We stellen ons actieplan bij om de boel te keren. Daar waar nodig zullen we activiteiten die te klein zijn en de verliesgevende onderdelen van de hand doen.”

Het ingenieursbureau uit Leidschendam is voor driekwart van zijn omzet afhankelijk van activiteiten gerelateerd aan de olie- en gasindustrie. De sector is momenteel danig in beroering. Fugro wordt geraakt door uitstel van aangekondigde projecten, vertragingen en zelfs annuleringen van ondertekende contracten waarvan de inkt al geruime tijd droog is. De orderportefeuille van 1,7 miljard euro is dan ook niet meer zo zeker als de afgelopen jaren gebruikelijk was.

Oliegevecht

Volgens topman Van Riel ziet de wereld momenteel een oliegevecht, waarbij Saoedi-Arabië de kracht van de Verenigde Staten test. De Arabieren hebben hun oliekranen opengezet en veroorzaken daarmee een aanhoudende daling van de prijzen op de wereldmarkt. Het lijkt de opzet om uit te vinden op welk niveau de winning van schaliegas in de Verenigde Staten niet meer lonend is.

“Als de schaliegaswinning wordt teruggedrongen, is dat uiteindelijk in het voordeel van Fugro”, zegt Van Riel. “Dan wordt de winning van olie in diepwater weer aantrekkelijker.”

Fugro heeft in de eerste drie kwartalen van het jaar een omzet geboekt van 1,9 miljard euro, 2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Geotechniek slaagde erinmet 8,4 procent te groeien tot 569,7 miljoen euro.

Reageer op dit artikel