nieuws

Nieuw keurmerk voor engineers

bouwbreed

Nieuw keurmerk voor engineers

Het Britse kwalificatiestelsel ‘chartered engineer’ krijgt vaste voet aan de grond in Nederland. Kivi is internationaal de eerste beroepsvereniging buiten het werkveld van de Britse Engineering Council die het kwaliteitskeurmerk gaat verstrekken.

“De vraag om meer inzicht in de kwaliteiten van individuele ingenieurs komt vanuit de industrie”, zegt Micaela dos Ramos, directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. “Denk aan Shell, DSM en Royal HaskoningDHV. Maar ook aan detacheringsbureau Brunel. De ondernemingen willen snel beginnen. Dat werkt zowel naar binnen toe, naar de medewerkers, de cultuur, als naar buiten. Je krijgt een extra middel om je te onderscheiden.”

Kivi sluit vandaag met de Britse ingenieursraad een overeenkomst om ook in Nederland de chartered engineer te kunnen invoeren. De organisatie mag voortaan zelfstandig het kwaliteitsmerk verlenen en zet een eigen register op. Onderscheid wordt gemaakt tussen afgestudeerden aan universiteiten (de chartered engineers) en hogere beroepsopleidingen (incorporated engineers). Op een afstandje bewaken de Britten de kwaliteit van het Nederlandse systeem.

Inhoudelijke ankerpunten

Wie chartered engineer wil worden, moet drie tot vier jaar werkervaring meebrengen en zich onderwerpen aan een examen. Via een puntensysteem wordt vervolgens bijgehouden of alle kennis en vaardigheden nog actueel zijn. Vakpanels bepalen de inhoudelijke ankerpunten. Doorslaggevend is de kwaliteit van het portfolio: wat heeft de toekomstig chartered engineer allemaal aantoonbaar in de mars?.

Dos Ramos: “Vrees voor bureaucratisch gedoe? Je moet er natuurlijk wel wat voor doen. Het systeem levert een nieuwe generatie van kennis op. We gaan een stap verder naar open innovatie. Je bouwt nieuwe vakcontacten op. Er zit reflectief leren in, dat vervolgens geborgd wordt.”

Het systeem van de chartered engineer is tot grote bloei gekomen in de landen van het Britse Gemenebest. “In het Engels taalgebied is het stelsel algemeen gebruikelijk. Steeds meer vragen komen ook uit het Midden-Oosten.”

Gedrocht

Volgens Dos Ramos bestaat elders in Europa grote belangstelling voor de stap die Kivi nu zet. Portugal zal waarschijnlijk snel volgen met een eigen register, waarna uitbreiding naar Brazilië voor de hand ligt. Duitsland, Noorwegen en Zweden overwegen eveneens de werkwijze te volgen.

De Kivi-directeur deelt het verzet van minister Bussemaker tegen de invoering van EU-beroepskaart voor ingenieurs. “Dat is een gedrocht waarin het kwaliteitsniveau op een verschrikkelijke manier is uitgewerkt.”

Reageer op dit artikel