nieuws

Naam bouwer misbruikt op Marktplaats

bouwbreed Premium

Naam bouwer misbruikt op Marktplaats

De naam van Jorritsma Bouw wordt misbruikt op verkoopwebsites als Marktplaats. “We horen dat er aanbetalingen tot wel 6500 euro gedaan zijn”, zegt commercieel manager Reinier Bron.

De man die onder de naam van de Friese bouwer opereert biedt onder meer Stelcon-platen, een tractor en steigers te koop aan. “Hij vraagt om een aanbetaling te doen en zegt vervolgens dat de aankoop bij ons opgehaald kan worden”, legt Reinier Bron uit. “We hebben een factuur onder ogen gekregen met ons logo erop, dat ondertekend wordt door ene meneer Jorritsma.”

De bouwer wordt al een paar maanden af en toe gebeld door nieuwsgierige geïnteresseerden. “Sommigen nemen contact met ons op om te controleren of het verhaal wel klopt.” Al zijn er ook mensen die al forse aanbetalingen gedaan hebben. “Tot wel 6500 euro.”

Het is voor Jorritsma Bouw de eerste keer dat de bedrijfsnaam op een dergelijke manier misbruikt wordt. “Ik weet ook niet of andere bedrijven slachtoffer zijn van deze meneer.” De bouwer heeft aangifte gedaan bij de politie. “Als we een nieuwe advertentie zien, melden we dat aan hen.” Ook heeft het bedrijf contact opgenomen met verkoopwebsite Markplaats. “De advertenties zijn meteen verwijderd, maar keren steeds weer terug.”

Lastig

De oplichter blijkt niet voor één gat te vangen. “We hebben hem wel eens gebeld, maar dan wordt snel weer opgehangen. Niet veel later is het nummer uit de lucht, heeft hij vast een nieuwe simkaart in zijn telefoon gedrukt.” Daar komt bij dat de man ook actief is op verkoopwebsites in Duitsland en België. “Het is voor ons lastig om er iets aan te doen.”

Bron plaatste deze week een bericht op Twitter. “Ik wil mensen waarschuwen niet met deze meneer in zee te gaan.”

Een woordvoerder van Marktplaats laat weten dat de website één melding heeft gekregen “met betrekkeing tot dit specifieke geval”. Het account van de oplichter is daarop geblokkeerd. Het online verkoopkanaal heeft gedupeerde geadviseerd aangifte te doen bij de politie. “Marktplaats werkt nauw samen met politie en justitie en is mede-oprichter van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting”, aldus de zegsman. De website adviseert gebruikers om voorafgaand aan een transactie zoveel mogelijk te weten te komen over degenen met wie zij gaan handelen.

Reageer op dit artikel