nieuws

Modelverdediging

bouwbreed Premium

Modelverdediging

Vijftig meter lang wordt de maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Fort Vechten. En net als de echte waterlinie is het model onder water te zetten om een indruk te geven van de manier waarop vroeger met water een opmarcherende vijand werd gestuit.

Heijmans Civiel bouwt daarvoor in opdracht van de provincie Utrecht met onder meer piepschuimen bekisting betonnen polders en rivieren in een schaal van 1 op 20 naar een ontwerp van architect Anne Holtrop. Het model is uitgegraven in de bodem van de patio van het Nationaal Waterlinie Museum. Fort Vechten is één van de versterkingen die in de loop van de geschiedenis zijn gebouwd op plekken waar liniewater minder gemakkelijk de vijand uit z’n schoenen kon spoelen.

Reageer op dit artikel