nieuws

Mkb kan rekenen op nieuwe financieringsvormen

bouwbreed Premium

Mkb kan rekenen op nieuwe financieringsvormen

Een nieuw in te richten financieringswinkel voor het mkb moet bestaande en nieuwe financieringsregelingen vanuit het Rijk beter toegankelijk maken voor het mkb. De financieringswinkel is een van de aanpassingen die minister Kamp (economische zaken) heeft aangekondigd in de aanloop naar de begrotingsbehandeling van Economische Zaken volgende week. Daarnaast veegt hij ongebruikte garantieregelingen bij elkaar; die krijgen een nieuw leven als achtergestelde leningen (AGL-fonds).

Kamp wil ook de financieringsmogelijkheden voor werkkapitaal voor het mkb vergroten. De nieuw te stichten ‘winkel’ wordt ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier zouden alle regelingen samen moeten komen, is het idee. De plannen van Kamp komen op een moment dat de kredietverlening door banken aan het mkb achteruitholt.

Nieuwe financieringsvormen zijn in potentie van groot belang voor het mkb. Vooralsnog staan ze in de kinderschoenen en vormen ze slechts een fractie van de bankkredieten. Alternatieve financieringsvormen variëren in grootte van enkele tientallen miljoenen tot een miljard. Banken hebben 143 miljard euro aan mkb-kredieten uitstaan.

Het belang van een bank voor de ondernemer blijft voorlopig onverminderd groot, maar die ondernemer hoeft niet meer aan te kloppen met alleen goed vakmanschap op zak. Andere competenties zijn minstens zo doorslaggevend geworden bij de beoordeling van de bank. Dat zegt Roy Spit, commercieel directeur van Qredits. Qredits verleent op non-profitbasis microkredieten tot 50.000 en mkb-kredieten tot 150.000 euro aan bedrijven die achter het net vissen bij de bank. “Aquisitievaardigheden, marketing, administratie. Vroeger was dat minder belangrijk, veel ondernemers werkten in een verkapt dienstverband, tegenwoordig stelt de bank daar vragen over. Hoe ga je aan klanten komen? Hoe ga je je administratie organiseren? Hoe ga je reserveren voor de inkomstenbelasting? Zonder goede antwoorden geen lening.”

Lees verder: Alternatieven voor een banklening

Reageer op dit artikel