nieuws

Marmeren platen van gevel stadhuis Almelo verwijderd

bouwbreed Premium

Marmeren platen van gevel stadhuis Almelo verwijderd

Aannemersbedrijf J. ter Horst heeft zestien marmeren platen van de gevel van het stadhuis van Almelo verwijderd. De aanleiding was dat vorige week een gevelelement losliet. Dit kwam in de tuin terecht, maar veroorzaakte geen schade of letsel.

Na het incident liet de gemeente direct de bevestiging van alle gevelpanelen controleren. Hieruit kwam naar voren dat een aantal daarvan los zou kunnen komen als gevolg van corrosie van het ophangsysteem. Deze panelen zijn gedemonteerd. Aangezien momenteel een nieuw gemeentehuis in aanbouw is en er nog geen duidelijkheid bestaat over de toekomst van het oude onderkomen, worden de platen niet vervangen. Daar waar nu panelen ontbreken, is de gevel geschilderd in de kleur van het marmer.

Het huidige pand van de gemeente Almelo is een ontwerp van de architecten H.E en J.J.P. Oud en dateert uit 1973. De kantoorgedeelten hebben aluminium vliesgevels met een omranding van wit marmer. Het gebouw, dat is opgebouwd uit drie volumes, is in de periode 1994-1995 verbouwd en gerenoveerd naar een ontwerp van Mart van Schijndel.

Bij die renovatie is een deel van de gevelbeplating zoals die bij de bouw werd gemonteerd, vervangen. Van de rest van de panelen werd destijds geoordeeld dat ze nog niet vervangen hoefden te worden. Deze beplating is nu dus uit oogpunt van veiligheid verwijderd.

In Almelo wordt ondertussen nog heftig gediscussieerd over wat er met het gebouw moet gebeuren zodra de nieuwbouw wordt betrokken: herbestemming of sloop. Bouwcombinatie Koopmans J.P. van Eesteren levert het nieuwe stadhuis van Almelo 6 februari volgend jaar op, waarna de gemeente het gebouw, een ontwerp van Kraaijvanger, eind maart officieel kan openen.

Reageer op dit artikel