nieuws

Inspectie SZW gaat weer controleren op kwartsstof

bouwbreed Premium

Inspectie SZW gaat weer controleren op kwartsstof

De Inspectie SZW gaat vanaf 3 november gericht controleren op bouwlocaties of bouwvakkers aan kwartsstof worden blootgesteld. Een jaar geleden constateerden de inspecteurs dat op veel plaatsen niet de juiste apparatuur gebruikt werd.

De inspecteurs gaan vooral kijken naar de toepassing van bronmaatregelen op de apparatuur, zoals afzuiging en verneveling op het handgereedschap. De boete voor het overschrijden van de grenswaarde kan oplopen tot 18.000 euro.

Kwartsstof komt vrij bij het bewerken van steen en beton. Het kan longkanker en andere longaandoeningen veroorzaken.

Ingrijpen

Een jaar geleden controleerde de arbeidsinspectie ook of werknemers van aannemers, installateurs en tegelzetters voldoende tegen kwartsstof beschermd werden. Bij meer dan de helft van de 441 controles hebben de inspecteurs toen ingegrepen. In totaal zijn er 297 overtredingen geconstateerd. In 68 gevallen is het werk stilgelegd en 23 keer is een boete aangezegd.

De controles van vorig jaar hebben volgens de inspectie gezorgd voor een “snelstijgende aanschaf van adequate apparatuur”. De inspecteurs gaat nu onder meer controleren of deze apparaten ook daadwerkelijk worden gebruikt. In 2013 zijn verschillende acties ondernomen om werknemers beter te beschermen tegen kwartsstof, meldt de inspectie. Zo hebben organisaties als Arbouw en TNO de ondernemers voorgelicht.

Bedrijven waar vorig jaar overtredingen zijn geconstateerd en weer in de fout gaan, kunnen rekenen op verdubbeling van het boetebedrag. Er worden ook locaties bezocht waar de inspectie niet eerder op kwartsstof heeft gecontroleerd.

Reageer op dit artikel