nieuws

In één keer schoon met droogijs

bouwbreed Premium

Hoogwerkers schoonspuiten van paraffine, asfalt voorbereiden op een modificatielaag, houten schuurtjes en kozijnen verfvrij maken, graffiti verwijderen, elektrakasten reinigen, en zachte zandstenen gevels reinigen van aanslag.

In Nederland wordt droogijs niet veel toegepast. Behalve in de markt voor hoogwerkers. Steur spuit elke maand veertig tot zestig hoogwerkers in de klantkleur. Die komen uit de fabriek, dik in de paraffine, en moeten worden overgespoten in de bedrijfskleuren van de afnemer. “Normaal moet je dan eerst stomen, dan reinigen met solventen, dan schuren, weer met solventen, afkleven, en dan kun je pas verven. En wij maken ze met het droogijs in één voorbewerkingsgang spuitklaar.” Droogijs is CO2 in vaste vorm, met een temperatuur van -78 graden Celsius die bij kamer- of buitentemperatuur in één klap sublimeert naar gas. Bij het schoonmaken van een muur gaat dat als volgt: je spuit het ijs op het vuil. Doordat dat vuil ineens heel erg afkoelt, krimpt het en laat het los van de muur. Het ijs ‘ontploft’ van een vaste stof van min 78 naar een gas van 20 graden Celsius. Daarbij wordt het 800 keer zo groot. De vloeistoffase is daarbij zeer kort: een paar milliseconden, vanaf het moment dat de druk van het ijs op de muur 5,3 bar is.

Het droogijs zelf verdwijnt in de lucht, in de vorm van CO2. Dat is natuurlijk niet wenselijk, maar aangezien het ijs wordt gemaakt van CO2 uit de ammoniakfabricage in Amsterdam, voeg je het niet toe aan de atmosfeer. Alle viezigheid die bestaat uit koolstofverbindingen wordt tijdens de vloeistoffase opgenomen en verdampt mee. De verontreiniging van uitlaatgassen op een gevel vervliegt dus. Anders dan bij zandstralen en andere reinigingsmethodes verspreidt het vuil zich niet zichtbaar. Het komt natuurlijk wel in de atmosfeer terecht.

Zachte materialen

Steur heeft een methode ontwikkeld waarmee hij de druk en de hoeveelheid ijs precies kan instellen, zodat ook zachte materialen kunnen worden gereinigd. Dus zandstenen gevels maakt hij zonder schade schoon, houten schuurtjes verfvrij. De verf valt wel naar beneden en moet worden opgeruimd. Je hoeft echter niet te krabben, schuren, ontvetten, et cetera.

Volgens Steur is er ook interesse vanuit de asfalthoek. Daar zijn modificatiemiddelen ontwikkeld die de geluidsoverlast moeten beperken. Het lukt echter niet om deze middelen te laten hechten, omdat het asfalt niet schoon genoeg is. Steur verwacht dat hij het bovenste bolletje van het grind kan ‘strippen’ waarna het modificeermiddel hecht.

Reageer op dit artikel